Lipsa vaccinurilor pentru bebeluşi bagă spaima în mămici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mămicile şi-au vaccinat copiii cu doze de la farmacie, pe care au plătit 700 de lei
Mămicile şi-au vaccinat copiii cu doze de la farmacie, pe care au plătit 700 de lei

Părinţii plătesc 700 de lei la farmacii pentru a face rost de dozele necesare imunizării copiilor. Medicii de familie spun că nu mai au vaccinuri de la sfârşitul anului trecut. Specialiştii de la DSP susţin că nu se întâmplă nimic dacă bebeluşii sunt imunizaţi cu întârziere.

Peste 2.000 de nou-născuţi din judeţul Bacău nu vor putea fi vaccinaţi la timp, pe motiv că medicii de familie au stocurile pe zero. „Copilul meu are două luni şi ar trebui să i se administreze trei vaccinuri. Medicul de familie m-a informat însă că nu  mai are vaccinuri de luna trecută şi nici nu sunt şanse să le primească prea curând“, ne-a spus Luminiţa Ageroiaiei.

Îngrijorată, aceasta s-a interesat la farmacii, să afle de câţi bani e nevoie pentru a cumpăra vaccinurile necesare bebeluşului. „M-ar ajunge peste 700 de lei. Este prea scump pentru mine“, s-a plâns femeia.

Comenzi neonorate

Medicii de familie susţin că nu au vaccinuri pentru că nu le primesc de la DSP. „Chiar şi săptămâna trecută am făcut comandă la Direcţia de Sănătate Publică. Nu ştiu însă când va fi onorată. Vaccinul antituberculoză lipseşte de anul trecut“, ne-a declarat Isabela Andriescu, medic de familie.

Mai grav este faptul că vaccinurile antituberculoză trebuie administrate până la vârsta de un an. Dacă este depăşită această limită, medicii specialişti spun că micuţii trebuie să facă teste suplimentare pentru a se verifica dacă aceştia s-au îmbolnăvit sau nu cu temuta boală. La nivel de judeţ ar fi necesare 1.800 doze de vaccin antihepatic, 600 contra tuberculozei şi cam tot atâtea doze de vaccin  antirujeolă, rubeolă şi oreion. „Nu este vina noastră că momentan lipsesc aceste vaccinuri.  Sperăm ca până la mijlocul lunii viitoare  problema să fie rezolvată“, a declarat medicul Anca Dancău, şeful compartimentului de Epidemiologie din cadrul DSP Bacău. Specialiştii susţin că nu-i niciun pericol dacă bebeluşii vor primi vaccinurile cu întârziere.

„Nu există niciun risc“

„Se vor face noi programări pentru vaccinarea copilaşilor. Nu există niciun risc pentru ei“, a completat Anca Dancău, reprezentantul DSP.  Părinţii care nu vor să lase sănătatea copiilor lor la mâna statului, cumpără din farmacii vaccinurile necesare imunizării bebeluşilor.

„De anul trecut tot primim comenzi de la clienţi pentru vaccinuri. Sunt destul de scumpe, dar se pare că sănătatea copiilor este mai presus de orice“, a spus farmacistul Victoria Tănase. Aceasta mai spune că momentan nu are pe stoc niciun fel de vaccin, toate fiind cumpărate de părinţii îngrijoraţi.

Maria Iordache, SECRETARă: Nu e normal ca părinţii să plătească vaccinurile dacă sunt gratuite.

Ionela Tudor, CONTABILĂ: Autorităţile ar fi trebuit să ia măsuri din timp, să nu pună pe jar atâţia părinţi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite