Bacău: Lifturile din oraș, capcane pentru băcăuani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Lifturile din oraș, capcane pentru băcăuani
Bacău: Lifturile din oraș, capcane pentru băcăuani

În ultimii 30 de ani, din cauza costurilor foarte mari, niciun bloc nu a fost dotat cu lift nou

Siguranța lifturilor din Bacău este pusă în pericol chiar de către proprietarii lor. Deși, conform normelor în domeniu, ascensoarele au o durată de viață de maxim 20 de ani, peste 50% din lifturile care îi deservesc pe băcăuani au depășit cu mult acest termen.

Cu toate acestea, locatarii blocurilor prevăzute cu ascensoare nici nu vor să audă de înlocuirea lor. Motivul nu ține de încăpățânare sau de nepăsare ci de lipsa de bani. Un lift de ultimă generație costă aproximativ 30.000 de euro bani pe care, spun proprietarii , nu au de unde să-i dea.

 ”Noi de abia reușim să strângem bani să-l reparăm atunci când se strică. În niciun caz nu se pune problema să-l schimbăm. Suntem prea săraci ca să ne permitem acest lux. Trei luni de zile a fost stricat și foarte greu am strâns bani pentru reparație”, ne-a spus Grigore Prăulescu, un locatar de la blocurile situate pe strada Mihai Viteazu.

Banii europeni ocolesc liftul românesc

Statistica referitoare la calitatea lifturilor din Bacău este însă una cât se poate de alarmantă. Din cele aproximativ 400 de ascensoare doar 50 îndeplinesc normele de calitate și siguranță prevăzute de legislație. ”Lifturile din Bacău funcționează în condiții de siguranță însă, datorită uzurii lor fizice și morale, pot apărea oricând surprize negative. Este la fel ca în cazul unei mașini. Chiar dacă merge și îți faci treaba cu ea nu știi când se strică și provoci un accident”, ne-a declarat Ionel Doroftei, directorul Constructlift Bacău, firma care se ocupă cu reparația și întreținerea ascensoarelor din oraș. Singura consolare a proprietarilor este legată de numărul accidentelor cauzate de proasta funcționare a lifturilor.

Conform datelor furnizate de Constructlift, în ultimii șase ani, băcăuanii a fost feriți de astfel de accidente. Vestea are însă și o parte mai puțin plăcută. ”Lifturile ar putea fi înlocuite cu bani de la Uniunea Europeană. România însă nu a primit niciun ban în acest sens. Conform statisticilor în țară la noi sunt prea puține accidente cauzate de proasta funcționare a lifturilor și atunci nu am fost trecuți pe lista de priorități”, ne-a mai declarat Ionel Doroftei.

Niciun lift nou în 30 de ani

Deși vechimea ascensoarelor din Bacău este în medie de peste 25 de ani, la niciun bloc din oraș nu s-a făcut înlocuirea totală a liftului de la darea lor în folosință. Din cele 400 de lifturi doar zece au avut parte de reparații capitale, costurile suportate de locatari fiind în medie de opt mii de euro pe ascensor.

Conform graficelor puse la dispoziție de Confortlift Bacău jumătate din numărul ascensoarelor din oraș sunt deja ieșite din termenul de exploatare iar la 40% din ele ar trebui făcute de urgență reparații capitale.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite