Bacău: Radu Bibere: Liderul celor mai mici astronomi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Bibere, fascinat de planete şi de univers, conduce astro-clubul „Orionidele“ de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“

Radu  Bibere a fost atras dintotdeauna de astronomie şi fizică. A descoperit cerul cu nenumăratele lui „luminiţe“ în vacanţele petrecute la bunici. „Ieşeam afară vara târziu, iar bunicul îmi arăta că acele luminiţe de pe cer capătau sens dacă le grupezi… în constelaţii”, povesteşte adolescentul.
Toţi prietenii ştiu despre pasiunea sa pentru astronomie după ce Radu a obţinut anul trecut medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Astronomie. Le explică colegilor tot ce se întâmplă pe cer, pe înţelesul lor, iar acest lucru îi bucură.

Profesoara de fizică
l-a atras către astonomie

„În general, prietenii sunt curioşi, poate din cauză că nu prea se mai studiază această materie la şcoală, dar le răspund cu plăcere la nelămuriri”, adaugă elevul de 16 ani. Radu Libere a participat la nenumărate olimpiade şi concursuri de astronomie şi fizică în ultimii doi ani, şi de fiecare dată, a reuşit să primească un premiu sau o medalie. Prima sa distincţie a fost medalia de bronz, câştigată în 2008, la Olimpiada Naţională.
„Datorită acestei participări am fost calificat şi am participat în lotul lărgit al României la Olimpiada Internaţională de Astronomie”, adaugă băcăuanul.

Cea mai mare dorinţă a elevului este ca pe viitor să lucreze într-un observator astronomic, de unde să studieze evoluţia universului. Adolescentul spune că dascălul care i-a stârnit pasiunea pentru studiul planetelor este profesoara sa de fizică, Anamia Gireadă, de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”.
Alături de profesoara sa a deprins tainele studierii universului, care i-a arătat prin intermediul calculelor şi legilor fizice cum poate să se apropie de stele.
„Profesoara mea de fizică mi-a descoperit talentul. Ea m-a stimulat să iubesc astronomia şi să particip la olimpiade”, spune Radu.

Conduce
astro-clubul liceului

Între două teme, băcăuanul îşi face timp şi pentru clubul de astronomie de la şcoală. „Este vorba de astro-clubul „Orionidele” din cadrul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”. Ca preşedinte al acestui astro-club am avut oportunitatea să colaborez  cu asociaţii similare din ţară, cu observatoarele profesioniste şi de amatori din România şi să dezvolt activităţi cu caracter astronomic la nivelul întregii ţări”, afirmă adolescentul.

Întrebări şi răspunsuri
Cum poate evolua un tânăr pasionat de astronomie?
R. B.: Presupunând că ştie exact care este diferenţa dintre astronomie şi astrologie, primul lucru pe care ar trebui sa îl facă, ar fi să se înscrie la cursurile care se desfăşoară la Observator. Parcurgandu-le, oricine poate dobândi cunoştinteţe minime necesare pentru a începe observaţii astronomice. 

Care este cea mai mare dorinţă a ta?
R. B.: Mi-aş dori o lunetă astronomică, dar nu-mi permit acest lucru pentru că sunt foarte costisitoare. Deocamdată împrumut telescopul şcolii şi observ cu el stelele în timpul liber.

Profil

Născut
14 iunie 1993, Buhuşi

Educaţie
elev la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“

Experienţă
preşedintele clubului de astronomie
de la şcoală

Familie
locuieşte cu familia

Ce-i place
Pentru micul olimpic astronomia şi familia sunt cele mai importante. Îşi doreşte o carieră în acest domeniu şi vrea să urmeze o facultate în strainătate. „Doresc să mă înscriu la o facultate de astronomie din străinătate pentru că noi nu avem în ţară aşa ceva”, adaugă băcăuanul. 

Ce nu-i place
Tânărul detestă minciuna şi oamenii falşi. „Nu-mi plac oamenii care îşi însuşesc merite fără să le aibă”, spune Radu. Adolescentului nu-i plac limbile străine despre care spune sunt mai dificile decât ştiinţele exacte.
 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite