Bacău: Lacurile din Bacău, bântuite de năvoade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Lacurile din Bacău, bântuite de năvoade
Bacău: Lacurile din Bacău, bântuite de năvoade

Sute de peşti mor zilnic, după ce se prind în plasele de pescuit abandonate de braconieri de-a lungul ultimilor ani

Voluntarii Centrului Regional de Ecologie sunt singurii care luptă pentru a readuce la viaţă fauna din lacurile băcăuane.

Voluntarii Centrului Regional de Ecologie (CRE) Bacău se luptă în fiecare zi să ţină braconierii departe de lacurile Galbeni, Lilieci, Bacău şi Răcăciuni.

Cu toate că, din anul 2006, cele patru lucii de apă care au statut de arii protejate se află în custodia CRE, voluntarii şi-au văzut împlinite o parte din obiective abia anul acesta.

„La început, aveam peste 50 de infracţiuni pe an. Anul acesta însă nu am descoperit mai mult de zece braconieri“, a declarat Gabriel Griţcu, coordonatorul CRE Bacău. Cu toate că bilanţul este pozitiv, voluntarii CRE nu sunt pe deplin mulţumiţi.

Doar 25 de voluntari păzesc cele patru lacuri

Chiar dacă numărul pescarilor fără permis a scăzut simţitor în ultimul an, voluntarii mai au încă de luptat cu trecutul. „Capcanele“ întinse în ultimii ani de braconieri pe cele patru lacuri continuă să le dea bătăi de cap voluntarilor.
„Sunt zeci de plase abandonate pe fundul lacurilor. Sute de peşti se prind zilnic în ele şi nu are cine să-i mai salveze. Noi suntem doar 25 de membri activi, care se implică în aceste acţiuni şi nu putem face mai mult decât s-a făcut până în prezent“, a mai spus Gabriel Griţcu.

„Profesioniştii“, la fel de periculoşi

Conform statisticilor întocmite de reprezentanţii CRE, 90% din persoanele care se aventurează pe cele patru lacuri sunt pescari sportivi. Diferenţa o reprezintă braconierii sau pescarii amatori. Cu toate acestea, profesioniştii creează, mai nou, şi cele mai multe probleme.

„Pescarii sportivi nu au voie să păstreze decât peştii cu dimensiunea de minimum 40 de centimetri. Cu toate acestea, ei îi opresc chiar şi pe cei de 15 centimetri şi acest aspect duce la o diminuare a faunei piscicole“, a explicat Griţcu. Pescarii sportivi nu neagă acuzaţia. Aceştia recunosc că printre ei sunt mulţi care ignoră regulamentul.

„Eu nu-i pot considera pescari sportivi pe cei care nu aruncă peştele înapoi în apă. Care este atunci diferenţa între ei şi un braconier obişnuit? Eu cred că dacă ar exista o supraveghere mai strictă a luciurilor de apă, atunci foarte multe dintre probleme ar dispărea“, a declarat băcăuanul Ionuţ Popa.

Bărcile, interzise pe toate lacurile
Începând cu 15 noiembrie, pe cele patru lacuri aflate în custodia CRE accesul cu ambarcaţiuni va fi interzis. Motivul este dat de sosirea a peste 130 de specii de păsări din nordul Europei, care urmează să ierneze în zona luciilor de apă. Printre speciile de păsări se numără lebăda de iarnă şi de vară, raţa sălbatică sau cormoranul. În total, pe cele 3.500 de hectare de luciu de apă, voluntarii CRE se aşteaptă să poposească aproape 600 de zburătoare.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite