La Bacău, locuinţele neizolate termic, mai ieftine şi fără căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa imobiliară din Bacău va fi bulversată de obligativitatea prezenţei certificatului energetic în anunţul de vânzare sau închiriere a unui apartament. Administratorii firmelor de construcţii îşi fac deja calcule pentru următorul an şi anunţă creşteri de preţuri pentru anveloparea caselor.

Piaţa imobiliară din Bacău se pregăteşte de o nouă schimbare. Asta după ce Guvernul a decis ca de anul viitor certificatul energetic să fie inclus şi în anunţurile de vânzare sau închiriere de locuinţe. Totodată, documentul va fi cerut în mod obligatoriu şi proprietarilor care se hotărăsc să realizeze renovări majore ale clădirilor, secţiune unde este inclusă şi izolarea termică. Chiar dacă şi până acum, în momentul încheierii tranzacţiilor imobiliare, se cerea certificatul energetic, agenţii imobiliari cred că abia de anul viitor piaţa va simţi o schimbare majoră.

„Oamenii nu au încă o educaţie în acest sens. Până acum cumpărătorii nu prea erau interesaţi dacă locuinţa era sau nu izolată termic. Odată cu apariţia certificatului energetic în anunţul de vânzare sau închiriere lumea va începe să pună accent şi pe acest aspect“, a spus Alexandru Mazilu, consultant evaluator imobiliar.

Chiar dacă rubricile de vânzare şi închiriere ale ziarelor vor fi împânzite cu date referitoare la certificatul energetic, agenţii imobiliari cred că în Bacău zona centrală va rămâne în continuare favorită. „Foarte puţine apartamente din zona centrală sunt izolate termic. Nu cred că asta va conta în viitor, chiar dacă se modifică legea. Vor creşte însă preţurile apartamentelor anvelopate din zona Ştefan cel Mare, Nord, Orizont, Mioriţa şi cele limitrofe zonei centrale“, a mai spus Mazilu. Acesta este convins că apartamentele cu cele mai mici valori ale consumurilor energetice şi de emisii de dioxid de carbon vor costa în medie cu aproape 2.000 de euro mai mult decât cele nereabilitate termic.

„Un apartament vechi, cu două camere, situat în zona ultracentrală a oraşului, nereabilitat termic, poate fi cumpărat acum la un preţ minim de 30.000 de euro.  La anul, probabil că va costa minim 32.000 de euro“, a precizat Mazilu.

Izolarea locuinţei va deveni un lux

Cei care vor profita însă din plin de noua lege sunt constructorii. Dacă firmele care execută anvelopări de locuinţe percep acum un preţ minim de 60 de lei pe metrul pătrat, de la anul aceştia spun că preţul nu va fi mai mic de 80 de lei pe metrul pătrat. În noul calcul făcut de constructori este însă inclus şi preţul pentru obţinerea certificatului energetic la finalul lucrării. Pentru asta însă, spun constructorii, ei vor trebui să investească bani în pregătirea personalului  şi achiziţia aparaturii necesare evaluării performanţei energetice a locuinţei.

„Cursul pentru obţinerea unui brevet de evaluator costă aproximativ 120.000 de lei. Aparatul care se foloseşte la evaluare costă peste 200.000 de lei. Aceşti bani trebuie amortizaţi şi asta se va reflecta în costul final al anvelopării“, a spus Neculai Zodian, administratorul unei firme de construcţii. 

Bacău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite