Bacău: Spitalul Judeţean, încălzit cu panouri solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Spitalul Judeţean,  încălzit cu panouri solare
Bacău: Spitalul Judeţean, încălzit cu panouri solare

Edilii judeţului speră să recupereze investiţia în maximum cinci ani de la finalizarea lucrărilor.

Spitalul de Pediatrie, Spitalul Judeţean Bacău şi două centre care aparţin Direcţiei pentru Protecţia Copilului au fost trecute pe lista instituţiilor ce urmează să fie dotate cu sisteme de încălzire bazate pe panouri solare. Hotărârea a fost luată de consilierii judeţeni băcăuani în urma efectuării unui studiu ce a avut drept scop găsirea unor soluţii viabile de reducere a cheltuielilor pentru facturile la utilităţi.


„În urma acestei analize ne-am înscris la proiectul «Casa Verde», derulat de Ministerul Mediului. Din calculele specialiştilor reiese faptul că vom face economii de peste 700.000 de lei la factura de gaz pentru imobilele prinse în proiect“, ne-a declarat Cătălin Dociu, administratorul public al judeţului Bacău.

Speranţa moare ultima
Acesta a precizat că investiţia totală se ridică la aproape 4 milioane de lei, iar Consiliul Judeţean Bacău va contribui cu 51% din această sumă bani pe care edilii judeţului speră să îi recupereze în maximum cinci ani de la finalizarea investiţiei. Cei mai încântaţi de această perspectivă sunt directorii instituţiilor medico-sociale prinse în proiect, deşi recunosc că încă nu se pot bucura decât pe jumătate.

„Este o idee foarte bună, mai ales că instalaţiile noastre de încălzire sunt foarte vechi, iar pierderile pe reţea sunt mari. Deocamdată mă bucur doar pe jumătate. Voi fi fericit pe deplin atunci când voi vedea demarate lucrările“, ne-a declarat dr. Spiridon Veringă, directorul Spitalului de Pediatrie Bacău. Edilii judeţului au însă altă părere. Aceştia sunt convinşi că proiectul are toate şansele să fie aprobat, iar în 2010 să înceapă lucrările.

„Vom primi rezultatul de la Ministerul Mediului în aproximativ două luni şi nu avem niciun motiv să credem că nu vom primi undă verde. Sunt fonduri destinate special pentru acest gen de proiecte, iar dosarul nostru este foarte bine realizat“, ne-a asigurat Cătălin Dociu.

Beneficiile „eco“

Chiar dacă investiţia se va finaliza cu succes, sistemul clasic de încălzire de care beneficiază în prezent instituţiile prinse în programul „Casa verde“ nu va fi eliminat. Conform proiectului, acesta va continua să asigure căldura şi apa caldă pe timpul iernii, concomitent cu panourile solare care, spun specialiştii, au un grad de randament mai redus în sezonul rece.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite