Bacău: Joburile din Vest, vânate de băcăuani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Joburile din Vest, vânate de băcăuani
Bacău: Joburile din Vest, vânate de băcăuani

Peste 1.000 de persoane vor să muncească în străinătate

De la începutul acestui an, aproape 530 de băcăuani au fost selecţionaţi să muncească peste hotare.

Criza locurilor de muncă de pe piaţa băcăuană îi determină pe cei aflaţi în căutarea unei slujbe să-şi îndrepte atenţia spre ofertele venite din ţările Uniunii Europene (UE). Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău are în baza sa de date peste 190 de locuri de muncă disponibile în ţările UE.


Pe aceste locuri se „bat” aproape 1.100 de persoane înscrise în evidenţele AJOFM Bacău ca fiind în căutarea unui loc de muncă peste hotare. „Sunt foarte multe solicitări din partea oamenilor pentru a lucra în străinătate. De la începutul acestui an, au plecat la muncă în străinătate aproape 530 de băcăuani”, ne-a declarat Daniela Bălan, purtător de cuvânt al AJOFM Bacău.
 
Intelectualii,
la mare căutare


Aceasta a mai adăugat că peste 86% dintre băcăuanii care au avut norocul să fie selectaţi de întreprinzători străini s-au angajat ca barmani, ospătari sau muncitori necalificaţi în parcuri de distracţii, construcţii şi agricultură.
Florin Caraiman este un băcăuan care a muncit în străinătate mai bine de şase ani.

Ultima dată a lucrat ca electrician pe un şantier din Germania. „Am plecat prin intermediul AJOFM. Eram plătit cu 900 de euro pe lună şi aveam cazarea asigurată. M-am întors acasă în primăvară fiindcă s-a închis şantierul”, ne-a spus bărbatul. Chiar dacă locurile de muncă scoase la „bătaie” de ţările europene pentru cetăţenii români sunt, în general, destinate persoanelor cu studii medii, în ultima lună balanţa s-a modificat considerabil.


Cei mai căutaţi par a fi medicii, managerii, iginerii şi contabilii. „Acum este o situaţie mai neobişnuită. Din cele 190 de locuri disponibile în alte ţări, 111 sunt destinate persoanelor cu studii superioare. Majoritatea locurilor sunt pentru medici specialişti, în ţări precum Germania, Spania sau Anglia”, ne-a mai spus Daniela Bălan.

Ce condiţii impun străinii

Prima condiţie ce trebuie îndeplinită pentru a putea munci în străinătate este cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională sau limba vorbită în ţara unde se află postul. Experienţa în domeniul scos la concurs este un alt criteriu după care se face selecţia. Unii angajatori solicită permis de conducere auto, cazier judiciar sau recomandări de la ultimul post de muncă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite