Jandarmul care lucrează cu Biblia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Gabriel Ichim
Iulian Gabriel Ichim

Preotul militar Iulian Gabriel Ichim este angajat la Jandarmerie şi merge la toate intervenţiile cu Cartea Sfântă, crucea şi cele necesare împărtăşaniei. Preoţia este pentru Iulian Gabriel Ichim o vocaţie, iar profesia de jandarm o pasiune.

„A fost destinul meu să devin preot“, spune părintele, care luptă de când se ştie pe două „fronturi“: cel militar şi cel bisericesc. „Preotul militar este un soldat în slujba lui Dumnezeu, dar şi al statului. Gradul meu militar este cel de colonel. Acest lucru implică participarea la alarme, echipament militar şi tot ce ţine de militărie“, explică Iulian Gabriel Ichim.

Ştie să comunice cu infractorii şi cu enoriaşii

Preotul este învăţat cu rapiditatea deprinsă în armată, dar ştie să fie blând atunci când lucrează cu enoriaşii.

Este angajat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, dar nu uită niciodată să-şi ia la dânsul „valiza duhovnicească“, care cuprinde pe lângă masca de gaze şi o cruce, lumânări şi o Biblie. „În geantă mai am aghiasmă, tămâie şi vin pentru împărtăşanie, tot ce este necesar pentru un serviciu religios pe front“, povesteşte preotul colonel.

Lucrul printre militari i se potriveşte ca o mănuşă preotului de la Jandarmerie, care sare cu uşurinţă din sutană în echipamentul sportiv.

Se antrenează alături de trupele antitero

Iulian Gabriel Ichim se antrenează cot la cot cu luptătorii de la trupele antitero din unitate. A ajuns celebru printre colegi, după ce a prins de unul singur trei indivizi care tâlhăriseră o femeie. „Mă duceam la un examen. Am auzit ţipetele unei femei şi am sărit imediat. Fusese tâlhărită de trei indivizi. M-am luat după ei, până la un amanet. Doi intraseră să amaneteze lanţul, iar al treilea a rămas de şase“, povesteşte părintele.

Iulian Gabriel Ichim a mizat pe elementul surpriză, l-a înşfăcat pe cel de afară şi l-a băgat mai mult pe sus în magazin. „Am strigat cât am putut «Stai! Jandarmeria!», iar  tâlharii au înţepenit. I-am pus grămadă unul peste altul şi am sunat la unitate“, spune preotul.

Îi ajută pe credincioşi la greu

Preotul Ichim este un luptător şi în domeniul religiei. Duhovnicul îşi aminteşte că unul dintre cele mai dificile cazuri cu care s-a confruntat a fost al unei fete care nu se mai înţelegea cu nimeni, se izolase şi renunţase la credinţă.

„Cel mai greu caz a fost cel al unei fete care locuia la Narcisa. M-am dus acolo, fiindcă mă rugaseră părinţii, şi am ţinut o slujbă de patru ore. Acum fata este bine, iar cu părinţii ei ţin legătura. A fost puterea lui Dumnezeu“, afirmă preotul Iulian Gabriel Ichim.

Profil

Născut: 21 ianuarie 1972, Galaţi.
Studii: Facultatea de Teologie Ortodoxă Iaşi, Facultatea de Psihologie.
Familie: Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

După arestarea tâlharilor nu v-a fost frică de răzbunare?
Nu, deloc. Chiar am fost la proces, ca martor. Din câte ştiu, persoanele în cauză nu s-au liberat. Dar nu-mi fac griji că se vor lua de mine. Ştiu să-mi apăr pielea.

De ce este nevoie ca să fii preot şi jandarm?
În primul rând este nevoie de credinţă. Apoi trebuie să-ţi păstrezi sângele rece şi să faci faţă celor mai neprevăzute situaţii. Mai este nevoie şi de multă răbdare, pentru că demonii sunt foarte vicleni.

Ce-i place
Părintele Iulian Ichim nu iroseşte nicio secundă din timpul său. Este permanent într-o continuă mişcare. Când nu are slujbă sau nu este chemat de un enoriaş, citeşte şi face sport. Îi plac şi călătoriile, dar fiind angajat al Jandarmeriei trebuie să facă raport dacă părăseşte localitatea.

Ce nu-i place
Nu este de acord cu minciuna şi răutatea oamenilor. Dar ca orice preot, Iulian Gabriel Ichim a învăţat să fie darnic.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite