Istorie scrisă pentru nevăzătorii băcăuani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Șendrea a dedicat ultimul studiu nevăzătorilor
Eugen Șendrea a dedicat ultimul studiu nevăzătorilor

Cartea istoricului băcăuan Eugen Şendrea va fi tradusă în sistemul Braille,  cu sprijinul Asociaţiei Nevăzătorilor din România, la aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea asociaţiei.

2400 de nevăzători băcăuani au propria istorie. Zilele acestea, istoricul băcăuan Eugen Şendrea a finalizat lucrarea „Istoria Asociaţiei nevăzătorilor din Bacău", carte ce reprezintă o premieră editorială în domeniu. „Este prima carte din România care tratează istoria nevăzătorilor şi care particularizează problemele asociaţiei care îi reprezintă", ne-a precizat Eugen Şendrea.

Cartea, structurată în 12 capitole, care se întind pe aproximativ 200 de pagini, conţine un istoric al Asociaţiei Nevăzătorilor din Bacău dar şi o istorie, pe scurt, a suferinţelor orbilor din cele mai vechi timpuri până în prezent.

Un loc aparte este destinat realizărilor culturale ale nevăzătorilor din Bacău, unde sunt menţionaţi Lilioara Balin, Damian Vasile, Vasile Diaconu, care au câştigat premii la popice sau Iosif Solomon, care a primit premii pentru literatură. Lucrarea, realizată cu sprijinul financiar al asociaţiei băcăuane, va fi tipărită în o mie de exemplare.

Lucrarea va fi tradusă în Braille

Cartea istoricului băcăuan Eugen Şendrea va fi tradusă în sistemul Braille,  cu sprijinul Asociaţiei Nevăzătorilor din România, şi va fi lansată oficial în luna august 2011, la aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea asociaţiei. 

În judeţul Bacău sunt peste 2400 de nevăzători, din care peste 1500 au nevoie de sistemul Braille, din cauza deficienţelor severe de vedere. „Această lucrare,  în premieră în Bacău, va fi tradusă în Braille, ceea ce va presupune un efort major din partea noastră. Nu ştim în câte exemplare o vom realiza, deoarece nu sunt şcolarizaţi toţi nevăzătorii cronici", a apeciat Laura Damian, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor -Filiala Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite