Istoria Bacăului expusă la Muzeul „Iulian Antonescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanii au posibilitatea  să admire piese de mare valoare descoperite de-a lungul anilor pe teritoriul judeţului nostru, despre care au citit până acum doar în cărţi.

Arheologii băcăuani au săpat zeci de ani în situri pentru a găsi elemente din cultura şi civilizaţia judeţului nostru. Obiectele adunate au fost puse la dispoziţia iubitorilor de istorie la Muzeul „Iulian Antonescu“ din Bacău, în cadrul a două expoziţii permanente, la Secţia de Istorie.

Una exprimă civilizaţia materială şi spirituală din paleolitic şi până în Evul Mediu, iar cealaltă cuprinde tezaurul arheologic şi istoric din perioada eneolitică şi până în perioada modernă. „S-a muncit foarte mult, au fost multe şantiere deschise în judeţ, dar acum putem spune că băcăuanii şi străinii care ne vizitează chiar au ce vedea. În special vara avem mulţi străini care vin să vadă expoziţiile noastre“, a declarat Manuela Ghiurcă, muzeograf.

Arheologii au reconstruit şi două locuinţe din neolitic. Este vorba de moara de la Poduri, de lângă Moineşti, şi un lăcaş de cult păgân de la Trebeş, comuna Mărgineni, unde s-au găsit obiecte de ceramică unice în lume. Pentru a înţelege mai bine istoria, a fost realizată la scară redusă o machetă a sanctuarului dacic de la Brad, antica Zargidava, dar şi o machetă a Curţii Domneşti de la Bacău, actuala Biserică Precista. Aceasta includea reşedinţa lui Alexăndrel Vodă, fiul lui Ştefan cel Mare şi ctitoria celor doi, actualul lăcaş de cult.

Ceramica de Cucuteni, apreciată de străini
„Mai pot fi văzute şi obiecte de ceramică din Cultura Cucuteni, piese de o valoare istorică deosebită şi care sunt extrem de apreciate, în special de vizitatorii străini“, a adăugat Ghiurcă. Expoziţia este întregită de un tezaur monetar impresionant care cuprinde ducaţi veneţieni din aur, taleri olandezi, monede tătărăşti şi turceşti.

La acestea se aduagă mai multe arme, uniforme, bijuterii şi decoraţii. Unele dintre ele au aparţinut domnitorului Al.I. Cuza, Elenei Cuza, lui Mihail Kogălniceanu sau familiei Negri. Expoziţiile pot fi vizitate de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite