Ion, Gheorghe şi Vasile, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii au renunţat cu totul să mai pună nume tradiţionale bebeluşilor. Părinţii se inspiră din filme sau ţările străine în care au locuit, când trebuie să aleagă un nume pentru botez.

Vanessa, Flarus, Irena, Sophia sau Agnes sunt câteva dintre prenumele „de ultimă oră“ pe care cuplurile de băcăuani le aleg pentru nou-născuţi. De la începutul anului, zeci de părinţi au înregistrat pe certificatele de naştere depuse la Starea Civilă, variate nume exotice pentru bebeluşi. „Cred că sunt cam doi ani de când niciun părinte nu şi-a mai numit copilul Ion, Gheorghe sau Vasile. Fiecare încearcă să aleagă un nume cât mai original, inspirat fie din telenovele, fie de ţările unde au locuit până a veni în ţară“, a explicat Ana Sasu, şeful Stării Civile din Bacău. Pentru că unele dintre nume sunt de-a dreptul ciudate, precum Schaffhausen, cunoscută marcă de ceas, angajaţii Stării Civile se văd în poziţia de încerca să-i convingă pe părinţi să se răzgândească.

„Noi le explicăm că e ciudat numele şi că au de unde alege, dar ei se încăpăţânează că vor un anumit nume. Nu avem ce să facem, respectăm opţiunea fiecăruia“, a mai spus Ana Sasu. Chiar dacă aleg un prenume mai puţin românesc, majoritatea băcăuanilor nu renunţă la numele de sfânt. „Am întâlnit cazuri în care vroiau ca fetiţa să se numească Denisa Ashley Elena sau Amina Maria. Numele de sfânt, dacă e ales, trebuie neapărat să fie pe locul doi pentru că fetiţa sau băieţelul s-a născut în zi de sărbătoare“, a continuat Ana Sasu.


Numele, inspirate de prieteni bogaţi şi frumoşi


Dacă o bună parte dintre băcăuani se mai inspiră şi din dicţionare special concepute pentru alegerea unui nume potrivit pentru nou-năcut, alţi părinţi se lasă influenţaţi de relaţiile de prietenie pe care le-au legat de-a lungul vieţii. Este cazul micuţei Agnes, de numai câteva săptămâni, care a primit numele de botez după cea mai bună prietenă a mamei.

„Am ales s-o cheme aşa pentru că eu am o prietenă care poartă acelaşi nume şi, întâmplător, s-a realizat profesional şi este şi foarte frumoasă. Sper ca şi fiica mea să fie la fel de fericită în viaţă, iar acelaşi  prenume să-i aducă noroc“, a declarat Luminiţa Ageroaiei, proaspăt mămică.

La modă mai este, în ultima perioadă, ca cel mic să aibă trei nume. „Am întâlnit persoane care şi-au botezat bebeluşul cu nume de genul Petruţ Rareş Cristian sau Maria Denisa Cătălina“, a încheiat Ana Sasu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite