Bacău: Instanţele din Bacău au intrat în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Instanţele din Bacău au intrat în faliment
Bacău: Instanţele din Bacău au intrat în faliment

Salariile pentru această lună nu sunt acoperite, iar magistraţii cumpără hârtie şi toner din banii lor. Judecătoriile din Moineşti şi Oneşti au rămas fără gaz metan.

Judecătorii băcăuani au ajuns la fundul sacului. Bugetul pentru acest an s-a epuizat, în momentul de faţă fiind mari probleme atât la achiziţionarea de materiale consumabile, cât şi la asigurarea salariilor magistraţilor.

„Nu mai sunt bani pentru salariile din luna octombrie. Cu ultimele fonduri, s-au plătit facturile cu scadenţă mai mare de 90 de zile. Avem restanţe şi la plata onorariilor avocaţilor. Nici traducătorii autorizaţi n-au fost plătiţi“, ne-a spus Maria Oborocianu, judecător la Tribunalul Bacău.

Fără bani pentru hârtie şi toner
În instanţele din teritoriu situaţia este şi mai gravă.  Pentru că nu s-au plătit facturile la utilităţi, din luna iunie, la judecătoriile din Moineşti şi Oneşti s-a pus sigiliu pe instalaţia de gaz metan.

„În clădire deja este frig, iar personalul a început să folosească reşourile sau caloriferele. Din această cauză avem probleme şi cu instalaţia electrică. Nu o singură dată s-au produs pene de curent, ceea ce a afectat activitatea“, ne-a declarat Ion Anghel, vicepreşedintele Judecătoriei Oneşti. Pentru anul 2009, conducerea Tribunalului Bacău a stabilit un buget de aproape 30 de milioane de lei pentru cheltuieli de personal şi aproximativ 5 milioane de lei pentru cheltuieli materiale, dar a primit doar 17,5 milioane de lei pentru personal şi 1,9 milioane de lei pentru materiale. În momentul de faţă, nu sunt bani pentru hârtie şi toner, esenţiale pentru desfăşurarea activităţii în instanţă.

Magistraţii au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar şi să cumpere cele necesare pentru a putea ţine şedinţele de judecată. „În aprovizionarea cu materiale consumabile, prioritate au avut instanţele mari, unde volumul de muncă este incomparabil cu acela din instanţele mai mici“, susţine Cătălin Şerban, preşedintele Curţii de Apel Bacău. Deşi timp de trei săptămâni personalul din instanţele băcăuane nu a judecat decât cauzele în regim de urgenţă, acţiunea lor de protest nu a schimbat mare lucru. Dimpotrivă, pe lângă lipsa materialelor necesare bunei funcţionări a unei instanţe, magistraţii nu au certitudinea că-şi vor lua măcar lefurile. Ei spun că singura soluţie pentru ieşirea din acest impas ar fi o rectificare bugetară.  

Trei săptămâni de proteste

La începutul lunii septembrie, magistraţii au protestat împotriva tăierii sporurilor şi a condiţiior de muncă, iar timp de trei săptămâni nu au judecat decât cauzele urgente.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite