În judeţul Bacău, picaţii la Bac se ţin departe de meditaţiile gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii de la liceele din judeţul Bacău cu rezultate slabe ţin ore de pregătire cu sălile aproape goale Elevii care au ratat examenul de maturitate acum câteva luni au preferat să se bucure de vacanţa de vară şi doar câţiva s-au aşezat cu burta pe carte.

Meditaţiile de vară n-au succes printre absolvenţii de liceu din Bacău care au picat la Bacalaureatul din acest an. Adolescenţii care se aşează în bănci la pregătire pot fi număraţi pe degetele de la o mână.

La Colegiul Tehnic „Anghel Saligny“ din Bacău, circa 10% dintre elevii care au ratat examenul participă la orele de meditaţie ţinute de trei ori pe săptămână în instituţie. „Noi am organizat pregătire la Matematică, Română, Fizică, Chimie şi Biologie, dar elevii nu prea sunt interesaţi. Profesorii vin de multe ori şi se trezesc cu unul sau doi copii în clasă, dar şi cu atâţia facem pregătire. Eu acum am patru copii, dar de regulă vin în jur de zece“, spune Rodica Munteanu, directorul adjunct al Colegiului „Anghel Saligny“. La această unitate de învăţământ, doar 25 din cei aproape 300 de candidaţi au reuşit să pună mâna pe o diplomă de Bacalaureat, rata de promovabilitate fiind de 8,7%.

Chiar dacă pentru mulţi dintre picaţi sesiunea de toamnă ar putea fi o reuşită, sunt puţini cei care vin să înveţe sub îndrumarea dascălilor. „Nici părinţii nu se implică suficient. Atâta timp cât copiii lor sunt la liceu nu vin să se intereseze dacă învaţă sau dacă au absenţe. Nici măcar acum că n-au luat Bac-ul nu iau atitudine. Munca unui profesor este cam de 30%, restul trebuie să vină de la elevi“, mai spune Munteanu. Printre elevii care vor să obţină diploma de Bacalureat în această toamnă se numără şi Cosmin Rotaru, care are de trecut două probe şi pentru asta strigă prezent la fiecare oră. „Îmi pare rău că-mi petrec vara la şcoală. Am luat 3,60 la matematică şi 5 şi ceva la informatică. O să dau examen la amândouă şi trebuie să învăţ“, spune Cosmin.

20-30 de elevi vin la pregătire la „N.V. Karpen“

Şi Bogdan Tiliţă regretă că a pierdut şansa să se distreze în această vacanţă. „Îmi pare foarte rău că n-am învăţat la timpul potrivit. Am colegi care deşi nu au luat examenul s-au dus la munte, la mare. Mie părinţii mi-au interzis“, spune Bogdan. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru celelalte colegii în care promovabilitatea nu a trecut de 10%. La Colegiul Tehnic „Letea“ Bacău, acolo unde doar 10 elevi din cei 201 care au susţinut examenul au fost declaraţi reuşiţi, pregătirile se ţin cu sala aproape goală.

„Facem meditaţii la Română şi Matematică, dar vin cel mult doi elevi la oră. Noi facem tot ce ne stă în putinţă“, a declarat Viorel Coşeraru, directorul liceului. Şi la Colegiul Tehnic „N.V. Karpen“, unde promovabiliatea a fost de 14%, profesorii sunt la datorie. „Facem pregătire în fiecare zi la toate materiile la care se susţine examenul. Zilnic, vin în jur de 20-30 de copii“, spune Remus Cazacu, directorul liceului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite