Iarnă grea în Bacău. Ninsorile abundente au blocat drumurile din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe drumuri judeţene din Bacău sunt blocate din cauza stratului gros de zăpadă şi a viscolului. Aproape toate drumurile comunale sunt impracticabile. Pe alocuri, stratul de zăpadă ajunge şi la 70 de centimetri.

Ninsorile abundente dar şi temperaturile foarte scăzute au blocat activitatea în tot judeţul. Doar drumurile naţionale sunt funcţionale, dar se circulă în condiţii de iarnă. Din cauza vântului, care viscoleşte zăpada, autorităţile băcăuane nu pot băga utilajele pe drumurile judeţene, care au o lungime totală de aproape o mie de kilometri. „Dacă vântul bate cu mai mult de 20 de kilometri la oră, iar zăpada este făinoasă, nu ai de ce să te bagi cu utilajele. În câteva minute, drumul e blocat şi consumi gazul de pomană", a spus Dumitru Nadă, director în cadrul Instituţiei Prefectului Bacău, responsabil cu situaţiile de urgenţă.

image

Instituţiile băcăuane sunt în alertă maximă, deoarece mai multe drumuri judeţene sunt blocate. Este vorba de Dumbrava-Gura Văii, Urecheşti-Conceşti, Izvorul Berheciului-Onceşti, zona Răcăciuni-Dieneţ, dar şi Adjud -Podu Turcului, care intră în atribuţiile judeţului Vrancea şi care nu au fost deszăpezite deloc. Totodată, pe carosabil s-au format suluri de zăpază în comuna Hemeiuş, dar şi în alte localităţi, situaţie care face aproape imposibil traficul rutier. „În astfel de situaţii, suntem pregătiţi pentru a salva vieţile omeneşti, acolo unde se semnalează situaţii grave. Dacă e cazul de o urgenţă medicală, de o naştere, venim cu utilajele cu lamă, pentru a ajunge unde este nevoie", a mai spus Dumitru Nadă.

În acest moment, aproape toate drumurile comunale sunt blocate. Stratul de zăpadă este, acolo unde nu a viscolit, de peste 50 de centimetri, iar în localităţile de munte, de peste 70 de centimetri. Troienile făcute de viscol depăşesc un metru deseori.

În Bacău se anunţă vreme  rece, cu ninsori, reduse cantitativ şi în următoarele 24 de ore. Chiar dacă în următoarele zile vremea se va încălzi,  iar temperaturile vor fi situate în jurul valorii de -8, -10 grade Celsius, peste câteva zile revine gerul cu temperaturi extreme de sub -20 de grade. „La sfârşitul săptămânii viitoare vom avea, din nou, ger de februarie, cu temperaturi care vor coborî sub -20 de grade Celsius", a mai apreciat Dumitru Nadă.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite