Teodora Jercălău: „Cele mai mari satisfacţii sportive sunt sufleteşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atletă de performanţă în anii `90, băcăuanca antrenează acum zilnic zeci de tineri la Clubul Sportiv Şcolar (CSS)

Multiplă campioană naţională şi internaţională la atletism, Teodora Jercălău, cunoscută ca atleta Teodora Luca, se poate mândri astăzi nu doar cu cele peste 30 de medalii, ci şi cu satisfacţia muncii de profesor. Absolventă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău, promoţia 1995, Teodora este la 38 de ani unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de atletism ai Clubului Sportiv Şcolar din Bacău.

Adevărul de Seară: Când a început pasiunea pentru atletism?

Teodora Jercălău: În clasa a VI-a, la un cros. Am fost selecţionată atunci de profesorul Simion Blaga. Un profesor de mare excepţie! Îmi amintesc şi acum acea zi. Nu ieşisem prima la cros. Nici măcar a treia. Undeva a cincea, parcă. Însă profesorul a pus ochii pe mine şi a zis că am aliură şi calităţi de atletă. M-a chemat la antrenamente şi am venit.

De câte ori ai fost campioană naţională?
Multiplă. Peste 30 de medalii, obţinute la competiţii naţionale şi internaţionale.

Sunt concursuri importante, de care îţi aminteşti şi acum?
Da! În 1990 am devenit campioană balcanică la 100 metri garduri, la Plovodiv, în Bulgaria. Apoi, în acelaşi an, am luat argintul la Cupa Prietenia, la Minsk, în Rusia. Era un concurs de o importanţă uriaşă dedicat juniorilor II. Apoi, am ajuns semifinalistă la Campionatul Mondial de la Liubliana din Iugoslavia. Am luat apoi medalii în Ungaria, Polonia şi Republica Moldova.

Care este cea mai mare satisfacţie ca antrenor?
În niciun caz cea materială. Satisfacţiile sufleteşti sunt pentru mine cele mai importante! Contează enorm pentru mine faptul că mă respectă şi acum foştii mei elevi. Am foşti sportivi care ţin şi acum legătura cu mine, deşi sunt stabiliţi în Franţa sau Danemarca. Simt că am pus ceva în sufletul lor şi că nu mă uită.

Cine este cel mai bun sportiv al Teodorei Jercălău?
George Baciu. Acum este una dintre cele mai mari speranţe ale atletismului internaţional. Este legitimat acum la CSM Călăraşi. Am lucrat cu el timp de trei ani, începând de când era elev în clasa a III-a.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite