Hoţii de buzunare s-au mutat la ghişeele oficiilor poştale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai des le cad victime pensionarii. Mulţi dintre ei nici nu mai apucă să iasă cu pensia din oficiul poştal. Poliţiştii spun că multe accidente au la bază neglijenţa băcăuanilor.

Harta zonelor din municipiul Bacău în care acţionează hoţii de buzunare a suferit modificări substanţiale. Acum puţini dintre ei îşi mai petrec timpul prin autobuze sau pieţe, urmărind persoane care uită geanta deschisă sau care ţin portofelul la vedere. Vor să acţioneze la sigur şi s-au mutat în locurile în care băcăuanii merg cu bani asupra lor.

„Ei ştiu că după data de 15 a lunii se dau pensiile şi merg prin oficiile poştale. De acolo se mută la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale şi tot aşa. Am avut şi cazuri în Spitalul Judeţean Bacău, la ghişeul de unde se ridică bonurile. Avem foarte puţine cazuri în pieţe sau autobuze“, a spus inspectorul Claudiu Cristofor, din cadrul Compartimentului Furturi din Buzunare al Poliţiei Bacău.

„Cureaua“, folosită adesea
Nou este şi faptul că hoţii de buzunare nu mai acţionează în grupuri, ci individual. Atunci când „operează“ în instituţii se aşează la rând şi urmăresc atent persoana din faţa lor. După ce văd unde ţine banii, se lovesc de ea şi, în timp ce-şi cer scuze, îi sustrage portofelul. Unii dintre şuţi au găsit metode noi de furt.

„Am avut un individ care obişnuia să oprească oamenii pe stradă şi să povestească diferite întâmplări nefericite din viaţa sa. Îi îmbrăţişa şi atunci le fura şi portofelul. Noi am denumit modul de operare «cureaua» şi am avut vreo patru arestări de acest gen“, a declarat comisarul- şef Ioan Rusu, şeful Biroului de Investigaţii Criminale.

Vin din judeţele vecine
Majoritatea şuţilor care acţionează acum în municipiul Bacău vin din judeţele vecine. „Hoţii care ne-au dat de lucru ani la rând au cam plecat din Bacău. Cei mai mulţi sunt în străinătate. Acum vin din municipiul Roman sau sunt voiajori din judeţe mai îndepărtate. Prin 2006 încărcam câte un microbuz de hoţi la o acţiune“, povesteşte inspectorul Cristofor.  Poliţiştii spun că este dificil să probezi o faptă de acest gen, iar în instanţă greu se obţine o arestare. „Am avut recent o tânără de 29 de ani căreia i-am probat trei fapte de furt din buzunare. Am dus-o la parchet, dar procurorul a dispus cercetarea ei în libertate“, a mai spus Rusu.


Poliţiştii cred că principalii vinovaţi sunt băcăuanii care dau dovadă de neglijenţă. Îşi lasă genţile deschise şi nu sunt atenţi la cei din jur. De aceea, ei îi sfătuiesc să fie mai atenţi la bani şi acte atunci când se află în locuri aglomerate.

Dosarele de furt, rezolvate 100%
Anul trecut, la nivelul judeţului Bacău au fost înregistrate 68 de furturi din buzunare, cu 28 mai multe decât în 2008. Mai bine de jumătate dintre infracţiuni au avut loc în municipiul Bacău. Poliţiştii de la compartimentul Furturi din Buzunare se laudă că le-au soluţionat pe toate. În primele două luni ale anului 2010 la Compartimentul Furturi din Buzunare s-au mai întocmit alte şase dosare penale.

Bacău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite