Haosul stăpâneşte străzile din apropierea şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul este infernal, iar elevii riscă în orice moment să fie loviţi de o maşină. Străzile din apropierea şcolilor devin, la anumite ore, adevărate furnicare din cauza părinţilor care-şi aduc sau îşi iau copiii cu maşina.

Maşini circulând bară la bară, copii strecurându-se printre autoturisme şi părinţi care opresc ca să-şi lase copiii sau să-i ia din faţa şcolii. Acesta este imaginea străzilor din apropierea şcolilor.

De exemplu, pe strada cu sens unic Vasile Alecsandri, sunt trei unităţi de învăţământ, la distanţe foarte mici una de alta, iar în jurul orei 8.00 sau la 12.00, ambuteiajele îi scot din sărite pe şoferi, dar şi pe pietoni.

Un sfert de oră pentru doi kilometri

Nici poliţiştii nu sunt încântaţi de situaţie, deoarece trebuie să fie prezenţi zilnic în aceste zone, pentru ca niciun copil să nu fie rănit de şoferii atenţi mai degrabă la căutarea unui loc de parcare decât la elevii care traversează strada.

„Mai opresc şi eu să-mi iau copilul, dar e vorba de o staţionare de 20-30 de secunde, nu mai mult, până urcă fetiţa în maşină. Nu am unde să parchez, iar dacă nu stau mult cred că nu deranjez pe nimeni“, ne-a spus Alexandra Turcu. La fel gândesc aproape toţi cei care-şi aduc copiii cu maşina la şcoală, iar atunci când e ora 8.00, zeci de maşini opresc, pe rând, în plină stradă. Poliţiştii băcăuani cunosc situaţia, iar în zilele aglomerate, la orele de vârf, agenţii de circulaţie sunt prezenţi în apropierea şcolilor ca să fluidizeze, pe cât posibil, traficul rutier. „Acţionăm permanent în zonele unde se blochează traficul rutier şi-i sancţionăm pe şoferii care opresc neregulamentar. Până acum, am reuşit să prevenim producerea unor evenimente rutiere grave“, a declarat subinspectorul Gabriel Blaga, de la Biroul Rutier şi pentru Siguranţa Circulaţiei Bacău. În zona centrală, străzile pe care se întâlnesc cel mai des asemenea situaţii sunt Vasile Alecsandri, Ioniţă Sandu Sturdza şi Oituz.

Pe Vasile Alecsandri, în jurul orei 12.00, îţi trebuie 10-15 minute pentru a parcurge doi kilometri. Cu toate acestea, mulţi băcăuani preferă acest traseu, chiar dacă ar economisi timp parcând pe o stradă apropiată şi conducându-şi copilul până la maşină, pe jos, cam două-trei minute.

Lecţii de educaţie rutieră
Pentru a preveni accidentele, poliţiştii băcăuani continuă acţinule de educaţie rutieră în şcoli. „Organizăm frecvent lecţii de educaţie rutieră cu elevii, astfel încât să ştie cum să se ferească de accidente“, a mai spus subinspectorul Gabriel Blaga, de la Biroul Rutier şi pentru Siguranţa Circulaţiei Bacău.

Ion Costache, inginer: Ar trebui amendaţi şoferii care opresc aiurea, până se lasă păgubaşi.

Viorica Manea, pensionară: Îmi fac mereu griji pentru nepotul meu, că ştiu cum circulă unii cu maşinile.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite