Handicapul l-a ţinut un an fără serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele 91 de persoane cu dizabilităţi aflate în căutarea unui loc de muncă, doar 3 au reuşit să-şi împlinească visul în ultimele luni.

Persoanele cu dizabilităţi din municipiul Bacău trăiesc în fiecare zi cu gândul că societatea nu are nevoie de serviciile lor. Edmond Brandiu are 21 de ani, este student în anul II la Facultatea de Psihologie şi chiar dacă este imobilizat într-un scaun cu rotile face toate eforturile pentru a-şi găsi un job. Trăieşte din indemnizaţia de 420 de lei acordată persoanelor cu dizabilităţi şi din ajutorul familiei.


Din cauza unui vaccin făcut greşit am ajuns să fiu imobilizat în acest scaun. M-am obişnuit cu situaţia, însă nu mă pot împăca cu gândul că nu-mi pot găsi un loc de muncă“, ne-a spus Edmond. În ultimul an, tânărul a depus aproape în fiecare zi CV-uri la peste 100 de angajatori. A fost chemat doar la două interviuri, dar niciunul cu succes.


Reticenţă din partea angajatorilor


În urmă cu două săptămâni a primit totuşi o promisiune de angajare din partea Fundaţiei de Sprijin Comunitar (FSC) Bacău. De atunci, vine în fiecare zi la FSC şi introduce în calculator datele legate de activităţile de voluntariat ale organizaţiei. Speră ca acesta să fie primul său serviciu şi să uite de gândul că societatea nu are nevoie de el. Efortul făcut de Edmond pentru a veni în fiecare zi la FSC este totuşi mare. Cheltuie zilnic pe transport 15 lei, dar este dispus să treacă peste toate obstacolele.


Mă simt bine aici şi mi s-a promis că voi fi angajat. Acum sunt practic în probe, dar, în scurt timp, voi semna şi contractul de muncă“, ne-a mai spus Edmond Brandiu. În situaţia tânărului mai sunt însă şi alţii. De la începutul lunii, 91 de persoane cu handicap şi-au căutat un job prin Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău.


„Doar trei persoane cu handicap şi-au găsit un loc muncă în ultimele trei luni. Faţă de anul trecut, rata de succes a celor aflaţi în această situaţie a scăzut cu aproape 70%“, ne-a declarat Octavian Ţicău, şef Serviciu Programe de Ocupare din cadrul AJOFM Bacău, adăugând că motivele ţin atât de lipsa locurilor de muncă, cât şi de reticenţa angajatorilor.

Efort mare, bani puțini


În judeţ sunt aproape 13.000 de persoane cu dizabilităţi. Şansele acestora de a-şi găsi un loc de muncă sunt aproape de zero. „Ca să meargă la serviciu ar trebui să cheltuiască cel puţin 500 de lei. Pentru că majoritatea nu au studii din cauza problemelor de sănătate vor câştiga puţin şi atunci nu mai sunt motivaţi“, crede Dana Ţâţaru, directorul adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite