Grâul s-a ieftinit cu 25%, la Bacău pâinea va costa la fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesatorii spun că au avut pierderi anul acesta ţinând nemodificat preţul la pită şi că acum au ocazia de a-şi recupera cheltuielile. Producătorii se plâng că doar intermediarii se vor îmbogăţi. La bursă, preţul grâului a scăzut la 0,75 lei/ kilogram, faţă de 1-1,2 lei cât a fost anul trecut. Cultivatorii spun că la acest preţ abia îşi scot cheltuielile.

Zilele acestea s-a finalizat recoltarea grâului şi a altor cereale de vară. În judeţul Bacău au fost cultivate peste 14 mii de hectare de grâu, iar producţia medie depăşeşte 4 tone la hectar. Unde s-a practicat agricultură performantă, cu tehnologii moderne, producţia a ajuns chiar şi la 7 tone la hectar.
„E un an agricol foarte bun şi la toate culturile ne aşteptăm la producţii semnificativ mai mari ca în ultimii ani. La grâu s-a recoltat peste 4 tone la hectar, faţă de 3,2 tone cât a fost în 2010“, a spus Ioan Chiriac, directorul Direcţiei Agricole Bacău.

„În mod normal, pâinea ar trebui să se ieftinească“

Laurenţiu Baciu, administratorul Romagria, a cultivat în acest an peste 300 de hectare de grâu şi a obţinut o producţie cuprinsă între 4 şi 5 tone. „Preţul este foarte mic, de 0,7-0,75 lei pe kilogram. Faţă de anul trecut, cotaţia grâului a scăzut cu 20-25 la sută. Am vândut deja şi am să mai vând“, a spus Laurenţiu Baciu.
Omul de afaceri afirmă că pentru producători, chiar dacă au obţinut o recoltă bogată, nu sunt multe motive de bucurie deoarece profitul nu va fi pe măsură. Şi de această dată, avantajaţi vor fi intermediarii de pe piaţă şi procesatorii. „Nu are nicio legătură preţul grâului şi al pâinii. În mod normal, proporţional, ar trebui să se ieftinească“, a mai spus Baciu.

Eugen Popa, administrator al societăţii Aicbac, a recoltat peste 400 de hectare de grâu şi a obţinut o producţie medie de 5 tone. Deoarece a avut nevoie de bani, a vândut deja 500 de tone, la un preţ de 0,75 de lei kilogramul.

„Costurile de producere a grâului sunt foarte mari şi la preţul actual, profitul este nesemnificativ. În mod normal, preţul ar trebui să nu fie mai mic de 0,8-0,9 lei pentru a fi pe plus“, a spus Eugen Popa. Cultivarea unui hectar costă aproximativ 3.300 de lei. Aici intră lucrările câmpului, manopera, amortizarea utilajelor şi îngrăşămintele.

„Din păcate, la cum stau lucrurile, din exploatarea pământului nici nu te îmbogăţeşti, nici nu mori“, a mai spus Popa. Omul de afaceri afirmă că preţul brut al grâului este disproporţionat de mic, comparativ cu al unor produse derivate.

Tărâţa, la fel de scumpă ca şi grâul

„Eu am o fermă de vite, pentru care cumpăr tărâţe, pentru care plătesc 0,7 lei pe kilogram, adică aproape la fel cât iau pe grâu“, a afirmat indignat Eugen Popa. Chiar dacă cerealele sunt mult mai ieftine anul acesta, procesatorii din panificaţie afirmă că există motive pentru menţinerea preţului la acelaşi nivel pentru recuperarea pierderilor.

„Părerea mea este că preţul la pâine va rămâne la fel. Afacerile în panificaţie au mers în pierdere în ultimul an, când preţul a rămas aproape neschimbat. Abia acum se va putea obţine un profit“, a spus Alin Giurea, preşedintele Pambac, cea mai puternică societate de morărit şi panificaţie din Bacău (care reglează nivelul preţului pe piaţa locală).

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite