Grădinițe din Comănești desființate din pixul consilierilor locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădinița „Crai Nou“ din Comănești
Grădinița „Crai Nou“ din Comănești

Directorul unei grădinițe din Comănești a solicitat consilierilor locali „ruperea" a două unități de învțământ. Votul a fost validat de majoritatea consilierilor, cu toate că Consiliul Local nu are dreptul prin lege să intervină în structura organizatorică a unităților de învățământ.

Consilierii locali din Comănești au votat o solicitare  de-a dreptul năucitoare. Cererea a venit din partea Lenuței Colpoș, directorul grădiniței „Crai Nou", care a solicitat ca două școli generale care au în administrare și grădinițe să renunțe la grupele de preșcolari și să le „doneze" la unității pe care ea o conduce.  Aceasta chiar dacă, consilierii locali nu au dreptul prin lege să intervină în organizarea unităților de învățământ.  

Concret, Grădinița nr. 3 din cadrul Școlii „Dimitrie Ghica" și Grădinița nr. 6 din cadrul Școlii „Ciprian Porumbescu" din Comănești vor pierde preșcolarii în favoarea grădiniței „Crai Nou". „Nu am înțeles de unde până unde un Consiliu Local se poate amesteca în problema organizării unităților de învățământ. Acest aspect intră în atribuțiile Inspectoratului Școlar, nu al administrațiilor locale. M-a sunat primarul și mi-a zis că dacă nu sunt de acord cu decizia sa, oi vedea eu ce am să pățesc ", a afirmat profesoara Lavinia Vărăreanu, directorul Școlii „Dimitrie Ghica".  

Nici Constantin Atanasiu, directorul Școlii „Ciprian Porumbescu" nu este prea încântat de decizia consilierilor locali. „Eu nu mă supun decât deciziilor pe care le ia Inspectoratul Școlar. Atât!", a spus profesorul Atanasiu.

„Am greșit că am făcut o cerere?"

Directorul Lenuța Colpoș nu vede nicio neregulă în solicitarea depusă la Primăria Comănești și aprobată de consilierii locali. „Ce, am greșit că am făcut o cerere? E dreptul meu ca cetățean! Nu am niciun avantaj din aceasă mutare a preoșcolarilor de la alte grădinițe la mine. Eu vreau doar ca școala să areate ca școală și grădinița ca o grădiniță. Nu amestecături", a declarat directorul Colpoș.

Conducerea Inspectoratului Școlar Bacău refuză să facă vreun comentariu față de decizia consilierilor locali. „Conform legii Consiliul Local nu se poate amesteca în treburile Inspectoratului Școlar. Însă, nu e treaba mea ce fac la Comănești consilierii. De ce mă întrebați pe mine? Întrebați-i pe ei!", a declarat Florin Lazăr, insector școlar general, după care a închis brusc telefonul. 

Decizia CL contrazice ordinul ministrului

Un ordin al ministrului emis în 2010 stipulează faptul că „în timpul anului școlar nu se modifică rețeaua unităților de învățământ cu persolanitate juridică". Decizia consilierilor locali a fost dată pe 19 septembrie, adică după începerea anului școlar 2011-2012. Totodată, același ordin al ministrului mai prevede că „organizarea unităților de învățământ se face pe verticală și nu pe orizontală". Practic, o grădiniță care se află sub tutela unei școli nu poate fi asimilată de o simlă grădiniță.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite