Funcţionari şcoliţi să se poarte ca-n UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de 13 luni, angajaţii Prefecturii vor fi învăţaţi să se comporte „european“ cu băcăuanii: rapid şi fără nervi. Banii provin din fonduri europene. Proiectul presupune şi implementarea unui sistem informatic pe care oamenii să-l acceseze la nevoie.

Comunicarea greoaie dintre autorităţi şi cetăţeni i-a făcut pe reprezentanţii Prefecturii Bacău să treacă la măsuri radicale.
Aceştia au lansat proiectul „Mecanisme integrate de reducere a duratei de livrare a serviciilor publice în cadrul Instituţiei Prefectului - judeţul Bacău“ şi au obţinut finanţare europeană de 352.000 de lei.


Reguli de conduită pentru 110 angajaţi


„Proiectul se adresează celor 110 angajaţi ai Instituţiei Prefectului din care fac parte funcţionari publici, dar şi funcţionari cu statut special. Aceştia vor învăţa reguli de aplanare a conflictelor, de conduită, dar şi o serie de abilităţi de ascultare activă“
, a precizat Alexandra Albuţ, managerul proiectului. Nu doar funcţionarii vor fi vizaţi de noul program. Prefectura are de gând ca o parte din bani să-i aloce implementării unui sistem informatic nou, capabil să centralizeze electronic petiţiile cetăţenilor, audienţele acestora, dar şi dosarele aflate pe rolul instanţelor.


Display informativ


Nici cetăţenii de rând nu vor scăpa de instructaj. Timp de 13 luni, cât va dura implementarea noului proiect, aceştia vor primi sub formă de pliante un ghid al cetăţeanului, menit să clarifice drepturile şi obligaţiile pe care le au băcăuanii în raportul lor cu instituţiile statului.


„Sunt foarte sceptic de felul meu. Funcţionarii publici au de multe ori un comportament agresiv sau nepăsător faţă de cetăţeni. Nu ştiu dacă toate aceste măsuri vor conduce la o remediere a situaţiei. Este greu să schimbi mentalitatea oamenilor de pe o zi pe alta“, ne-a spus Maricel Vicol, de profesie inginer auto.


Autorităţile mizează însă şi pe contribuţia cetăţenilor la reuşita implementării acestui program. Ei au de gând să instaleze în clădirea Prefecturii un display informativ, la care locuitorii să aibă acces gratuit.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite