Bacău: Fumătorii, doborâţi în lupta cu viciul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ţigările s-au scumpit, numărul băcăuanilor care vor să lase tutunul este foarte mic

Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie le oferă tratament gratuit băcăuanilor care sunt dispuşi să nu mai fumeze. 

Medicii specialişti constată că foarte puţini dintre fumătorii băcăuani renunţă la ţigări, deşi preţul tutunului s-a scumpit constant. Potrivit statisticilor, aproximativ 40% din populaţia Bacăului fumează, însă mai puţin de 1% dintre „vicioşi“ au apelat la programele anti-fumat demarate de Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău. 

 
Anul trecut am avut 261 de persoane care s-au înscris în programul «Stop Fumat», iar anul acesta sunt 317 băcăuani care au apelat la ajutorul nostru pentru a renunţa la ţigări. Cifra este mică dacă luăm în considerare numărul mare de fumători din judeţ“, a explicat Dragoş Ungureanu, medic pneumolog.


Tratamentul este gratuit


Persoanele care au apelat la medici au primit plasturi şi medicamente pentru a substitui nevoia de nicotină. „În funcţie de nivelul de dependenţă a pacientului am ales un tratament adecvat. Rata de reuşită a fost de peste 50%. Au fost însă şi cazuri când pacienţii au renunţat la medicamentaţie şi s-au apucat din nou de fumat“, a mai adăugat medicul. Cei care au reuşit totuşi să treacă peste perioada de sevraj, spun că au luat decizia de a renunţa la tutun după ce au văzut campanile televizate anti-fumat şi au rămas impresionaţi de pictogramele de pe pachetele de ţigări.


Nu văzusem niciodată cum arată cancerul provocat de ţigări. Am văzut imaginea pe un pachet şi am hotărât atunci să cer ajutorul medicilor“, a spus Iulian Gangan, un tânăr de 27 de ani. Alţi băcăuani nu vor să renunţe la acest viciu în ciuda faptului că preţul ţigărilor a crescut simţitor în ultima perioadă.


Taxa pe viciu
nu-i sperie pe tineri


N-am de gând să mă las de acest obicei, indiferent cât costă pachetul de ţigări. O să fumez mai puţin, dar nu mă las de tot“, ne-a zis Bogdan Pintilie, un băcăuan în vârstă de 30 de ani.


Medicii atrag atenţia asupra faptului că fumatul câştigă teren în rândul adolescenţilor băcăuani. „Mulţi dintre fumători sunt tineri cu vârste de până în 20 de ani. Este alarmant pentru că nu există organ care să nu fie afectat de fumul nociv. Acest prost obicei produce cel mai mare număr de decese“, a menţionat Dragoş Ungureanu. Pentru a preveni acest fenomen, medicii, dar şi voluntarii de la Centru de Prevenire Antidrog, au organizat anul acesta 15 campanii în şcolile din oraş în scopul prevenirii fumatului juvenil.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite