Focul a pârjolit deja 1 milion de lei în două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, pompierii au fost chemaţi să stingă 112 incendii. Lucrătorii IJSU atenţionează că numărul incendiilor este în continuă creştere, principalul motiv fiind neglijenţa băcăuanilor.

Statistic, în 2008 pompierii au intervenit în 511 incendii, în 2009 au stins 561 de focuri, iar de la începutul anului ei au fost solicitaţi deja de 112 ori, adică aproape un sfert din intervenţiile de anul trecut. În aceste condiţii, ei se aşteaptă ca 2010 să fie mai „incendiar“ decât 2009, când au murit zece persoane. Cel mai grav caz din ultimele luni a avut loc la sfârşitul anului 2009, când doi copii au ars de vii în comuna Oituz.

Cel mai recent incendiu cu victime s-a înregistrat săptămâna trecută, când Niculaie Munteanu (67 de ani) a fost adus la Spitalul Judeţean Bacău cu arsuri de gradul II şi III pe 90% din suprafaţa corpului, după ce a fost prins într-un incediu izbucnit în casa sa. Dacă pe timpul iernii principalele cauze de producere a incendiilor au fost hornurile necurăţate sau lumânările lăsate aprinse peste noapte, apropierea primăverii i-a pus în alertă pe pompieri.

Ei susţin că în această perioadă au loc incendii provocate prin arderea vegetaţiei în spaţiile deschise. Acestea pot fi evitate, susţin pompierii, dacă se respectă un set simplu de reguli. „Distanţele minime de siguranţă la care se poate face focul sunt 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie, 50 de metri faţă de materialele combustibile sau clădiri, 100 de metri faţă de depozitele de furaje şi 200 de metri faţă de liziera pădurii“, a precizat Andrei Grecu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) Bacău.

Piromani în acţiune

Tot el a mai explicat că vegetaţia uscată trebuie strânsă în grămezi mici, astfel încât arderea să poată fi controlată, iar păstrarea unei cantităţi de apă în apropierea focului este obligatorie. „Din totalul de 673 de incendii, care au avut loc anul trecut dar şi de la începutul acestui an în tot judeţul, putem spune că peste 74% s-au produs din neglijenţă“, a mai spus Andrei Grecu. Motivele pentru care au izbucnit incendiile sunt focul lăsat nesupravegheat, cablurile electrice neizolate corespunzător, burlanele de fum necurăţate sau situate prea aproape de materialele combustibile, joaca inocentă a copiilor, dar şi mâinile criminale.

„Anul trecut am avut 16 situaţii în care focul a fost provocat intenţionat. În urmă cu o săptămână, Poşta din Mărgineni a ars tot din cauza unui piroman.  În total, flăcările au generat pagube în 2009 de 7,97 milioane de lei, la care s-au adăugat altele de peste 1 milion de lei, înregistrate în 2010“, a spus în final Andrei Grecu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite