Firmele de construcţii, taxate dur la Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrația locală cere bani societăților care fac lucrări tehnico-edilitare pentru a le motiva. Orice metru pătrat de drum distrus de lucrări și nerefăcut corespunzător va fi acoperit de firma executantă printr-un fond de garanţie.

Lucrările realizate de firmele de construcţii în Bacău vor fi „atent“ taxate de administraţia locală. Consilierii locali au decis ca toate societăţile care execută astfel de lucrări să achite o taxă de ocupare temporară a domeniului public şi privat al municipiului. Valoarea acesteia va fi de 2 lei pentru fiecare metru pătrat de şanţ săpat dacă lungimea acestuia nu depăşeşte 100 de metri şi de 50 de bani pentru fiecare metru pătrat de şanţ săpat dacă lungimea acestuia depăşeşte 501 metri.


Garanţie anti-şanţuri


„Taxele au fost introduse pentru fluidizarea lucărilor şi eliminarea timpilor morţi. Taxa se va achita anticipat eliberării autorizaţiei de execuţie“, se arată în expunerea de motive a consilierilor locali. Aceasta nu este singura surpriză pregătită constructorilor. Firmele care nu refac în totalitate suprafeţele de teren afectate de lucrări vor fi nevoite să depună un fond de garanţie ce nu va depăşi 10% din valoarea investiţiei.


 Cele mai arse la buzunar vor fi firmele care nu refac în totalitate străzile săpate pe distanţe mici, iar cele care efectuează săpături pe distanţe mari şi „uită“ să repare corespunzător străzile vor fi taxate mai puţin. Astfel, pentru un metru pătrat de stradă neasfaltată corespunzător, firma executantă va fi taxată cu 120 de lei dacă lungimea lucrării este de până în 50 de metri şi cu 20 de lei dacă lungimea lucrării este mai mare de 501 metri.

Bani în plus vor avea de scos şi firmele care, pentru a-şi duce la bun sfârşit lucrarea, vor fi nevoite să dărâme stâlpi, WC-uri ecologice, platforme de gunoi sau garduri. Pentru fiecare demolare acestea vor depune o garanţie de 500 de lei. „Aceşti bani vor fi folosiţi de Primărie dacă firmele nu respectă termenele de execuţie şi nici nu readuc străzile la starea iniţială în termenul prevăzut în contract“, se mai arată în hotărârea adoptată de consilieri.


Teamă de faliment


Măsurile luate de administraţia locală nu sunt văzute însă cu ochi buni de constructori. Chiar dacă admit faptul că o lucrare trebuie făcută în condiţii de calitate stricte, aceştia sunt convinşi că noile taxe nu fac altceva decât să le pună beţe în roate şi să le grăbească falimentul. „Constructorii trec prin cea mai mare criză economică din ultimii 20 de ani. Aceste taxe riscă să blocheze activitatea firmelor. Trebuiau să introducă clauze suplimentare în contracte nu să-i taxeze pe toţi la fel“, a spus Mihai Tulbure, preşedintele Patronatului Constructorilor din Bacău. Acesta se mai plânge de faptul că nimeni nu i-a consultat înainte de stabilirea taxelor şi, mai mult, se teme că firmele nu vor mai dori să facă lucrări tehnico-edilitare.


„Ca cetăţean nu-mi convine când văd că o stradă este spartă şi apoi lăsată aşa. Era mai simplu ca beneficiarul să le impună condiţii prin contract şi cine nu le respectă să nu-şi primească banii pe lucrare“, a mai spus Tulbure. Locuitorii oraşului au însă o cu totul altă părere faţă de cea a constructorilor. Oamenii sunt convinşi că taxele, chiar dacă le vor face zile amare firmelor de construcţii, vor aduce mai multe beneficii oraşului.


„De ce le este frică să depună un fond de garanţie? Dacă îşi fac treaba cum trebuie, la final îşi vor primi banii înapoi“, este de părere Cornel Hanganu, inginer electronist. Chiar dacă taxele i-au luat pe nepregătite pe constructori vor fi şi firme scutite de plata lor. Astfel, societăţile care vor executa lucrări de intervenţie în caz de avarie sau cele care încheie contract direct cu Primăria nu vor avea de achitat nicio taxă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite