Firmele de casă ale Primăriei Bacău înghit încă 23 de milioane €

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Voineagu, director la Elsaco Electronic, a fost coleg de armată şi facultate cu Romeo Stavarache, iar Răzvan Găină, fost administrator la Branpis, a fost susţinut de edil pentru a ajunge şeful Companiei de Apă.

Branpis şi Elsaco şi-au adjudecat un contract de 23 de milioane de euro pentru realizarea celui de-al doilea grup de cogenerare de la CET. Jumătate din bani sunt fonduri europene. Contractul nu poate fi semnat până la soluţionarea contestaţiilor depuse de ceilalţi competitori. Atât Elsaco, cât şi Branpis au fost abonate în ultimii ani la contractele de investiţii ale CET. Prima societate a pus contoarele şi a modernizat punctele termice, iar a doua s-a ocupat de repararea defecţiunilor apărute pe reţelele secundare. „Sunt câteva contestaţii, dar acestea nu vor pune niciun fel de probleme. Câştigători rămân Elsaco - Branpis“, a spus Leonard Pădureanu, şeful comisiei de licitaţie. Primarul nu a putut fi contactat, iar Răzvan Găină (foto dreapta) a declarat că nu îl interesează licitaţia pentru grupul de cogenerare.

Licitaţie cu scântei pentru căldura băcăuanilor

Realizarea celui de-al doilea grup de cogenerare de la CET Bacău, care va produce energie termică şi electrică, finanţat pe jumătate din fonduri europene, s-a blocat din cauza contestaţiilor. Licitaţia deschisă şi apoi analizarea ofertelor au durat din martie până în luna august.

Şir de nereguli
După ce au fost descalificaţi trei dintre cei patru participanţi, oferta tehnică şi preţul câştigătorului nu au mai avut cu cine concura, fiind vorba, în fapt, de o atribuire directă. Consorţiile descalificate, Romib SA - Romterm - Termodav - Ginicon, Romelectro - Loial Impex - ISPE şi TSK Electronica - Conextrust - Amicii, au depus contestaţii pentru anularea procedurii de licitaţie şi a deciziei privind desemnarea câştigătorului format din firmele Elsaco Electronic - Branpis - Kawasaki Gas Turbine.

Consorţiul condus de Romelectro reclamă nereguli legate de procedura de licitaţie după ce asocierea de firme Elsaco-Branpis-Kawasachi a apelat la susţinerea tehnică şi profesională a altor companii, Incon din Iaşi, Electroconstrucţia - Elco din Botoşani şi Baltur SIB SRL  din Sibiu, fără a avea cu acestea o bază contractuală. Mai mult, consorţiul câştigător nu are experienţă pentru a demara investiţia. „Contractorul nici nu poate începe lucrările neavând certificările necesare. În consecinţă, susţinătorii ar trebui de la început să execute lucrările“, se arată în petiţia semnată de Viorel Gafiţa, reprezentant al Romelectro.

Câştigătorii nu comentează
Totodată, Primăria a nesocotit decizia CNSC, care anula măsura comisiei de licitaţie legată de descalificarea consorţiului. „Autoritatea contractantă trebuia să fie interesată să obţină informaţiile necesare pentru clarificarea şi analiza corectă a ofertelor“, se mai arată în contestaţia Romelectro. În cazul ofertei tehnice a consorţiului Elsaco - Branpis, eficienţa grupului de cogenerare a fost calculată şi acceptată în condiţii ideale. Nu au fost luate în calcul condiţiile de umiditate, temperatură şi altitudine, care scad din eficienţa energetică.

„Potrivit calculelor, eficienţa grupului propus de consorţiul câştigător putea fi de maxim 82, 58% şi nu 88,74, cât a fost acceptat de specialiştii din cadrul comisiei de licitaţie“, se arată în contestaţia depusă de Romib. Reprezentanţii societăţilor Elsaco şi Branpis au refuzat să ofere un punct de vedere asupra contestaţiilor. „Nu comentez! Nu mă interesează nimic! Să aşteptăm decizia CNSC“, a spus Dan Brînduşoiu, reprezentantul legal al Branpis.

Societatea figurează şi acum cu sediul social pe strada George Bacovia, nr. 44 A, adică în vila lui Răzvan Găină. În acelaşi timp, actualul şef al Companiei Regionale de Apă Bacău, care a renunţat la  conducerea societăţii Branpis pentru a nu fi în incompatibilitate, a negat orice implicare în stabilirea câştigătorului. „Nu mai sunt acţionar de 4 ani. Nu mă priveşte pe mine această licitaţie“, a spus Răzvan Găină, directorul Companiei de Apă. Fostul coleg de armată al primarului Romeo Stavarache este dispus să meargă chiar şi la detectorul de minciuni.

„Nu ştiu nimic de licitaţie. Eu sunt un simplu angajat. Dacă am o obligaţie, atunci trebuie să o duc la îndeplinire. Sunt dispus să merg şi la detectorul de minciuni pentru a dovedi că nu am nicio implicare“, a spus Mihai Voineagu, directorul Elsaco Eletronic.

Primarul şi-a delegat atribuţiile

Romeo Stavarache şi-a delegat toate atribuţiile importante către subordonaţi, printr-o dispoziţie semnată la sfârşitul anului trecut. Pe investiţii, responsabil a fost pus Leonard Pădureanu, administratorul municipiului Bacău şi mâna dreaptă a edilului.

Tot el a fost şi şeful comisiei de licitaţie pentru realizarea celui de-al doilea grup de cogenerare la CET. „Sunt câteva contestaţii, dar acestea nu vor pune niciun fel de probleme. Câştigători rămân Elsaco - Branpis“, a spus Pădureanu. Şi la primul grup de cogenerare de la CET a ieşit scandal. Primarul, dar şi cumnatul lui, Marius Stănilă, pus director de marketing la CET, au fost anchetaţi de procurorii DNA. Primarul Romeo Stavarache a fost contactat telefonic de mai multe ori pentru a-şi exprima punctul de vedere, dar nu a răspuns.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite