Bacău: Firmele băcăuane refuză studenţi în practică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Firmele băcăuane refuză studenţi în practică
Bacău: Firmele băcăuane refuză studenţi în practică

Rectorii universităţilor din oraş caută să rezolve blocajul cu bani europeni

Agenţii economici vor angajaţi cu experienţă, dar evită să investească în formarea profesională a acestora.

Să fii student şi să cauţi o firmă în care vrei să faci practică pe timpul verii nu e chiar cel mai uşor lucru, mai ales dacă locuieşti în Bacău. La aceeaşi concluzie au ajuns şi rectorii din cele două universităţi băcăuane, care încearcă să găsească soluţii pentru a rezolva o problemă ce persistă de ani buni în învăţământul băcăuan.

„Sunt foarte mulţi agenţi economici care nu vor să primească studenţi pentru a face practică la ei. Singurele semnale pozitive le-am primit de la bănci. În ultimul timp chiar ei ne-au solicitat studenţi pentru a practica din perioada verii, la sucursalele lor bancare sau chiar la sedii“, ne-a spus Toader Gherasim, rectorul Universităţii „George Bacovia“ (UGB).

Deşi mai bine de 90% din firmele care solicită forţă de muncă vor ca viitorii angajaţi să aibă experienţă în slujba solicitată, optica se schimbă când vine vorba de a le întinde o mână de ajutor. „Nu, sub nicio formă nu voi primi studenţi la practică în perioada verii. Pentru asta ar trebui să renunţ la un om din firma mea, care ar trebui să se ocupe de ei şi nu îmi permit acest lucru“, ne-a spus Valeriu Testian, administratorul unei firme de contabilitate băcăuane.

Banii UE sunt
salvarea studenţilor

Chiar dacă situaţia pare una fără ieşire, profesorii băcăuani au găsit totuşi o soluţie menită a le oferi studenţilor şansa de a căpăta experienţă. „Am contactat mai multe firme din Bacău şi împreună am depus două proiecte pentru obţinerea de fonduri europene în vederea dezvoltării resurselor umane. Dacă primim undă verde pe aceste proiecte, firmele îşi vor putea angaja personal care să facă practică cu studenţii noştri“, ne-a spus Valentin Nedef, rectorul Universităţii de Stat Bacău.

Singurul impediment care ar mai putea sta în calea studentului ar fi, în opinia profesorilor universitari, chiar atitudinea acestuia. „Studenţii trebuie să fie mai ambiţioşi şi să-şi dorească să înveţe mai mult altfel nu vor ajunge niciodată la performanţă“, ne-a mai spus Nedef.

Programul de practică

Studenţii sunt obligaţi să facă practică doar în anii II şi III de studiu. Orarul este stabilit în funcţie de specializare, între 56 şi 90 de ore. „Fără orele de practică un student nu va putea face faţă rigorilor impuse de viitorii angajatori”, este concluzia trasă de Toader Gherasim, rectorul UGB.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite