Bacău: PORTRET: Dan Budău, Filatelistul pasionat de pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: PORTRET: Dan Budău, Filatelistul pasionat de pictură
Bacău: PORTRET: Dan Budău, Filatelistul pasionat de pictură

Băcăuanul se împarte între pensule, vopsele, timbre şi cărţi poştale. Are acasă, în colecţia proprie, piese româneşti vechi din anul 1880.

Dan Budău este un om care iubeşte arta şi frumosul în general şi, prin felul său de a fi, trăieşte o viaţă la fel de interesantă cu toate colecţiile sale, de pictură sau de timbre.

„Microbul colecţiilor mi-a fost insuflat de bunicul meu, care a colecţionat mii de timbre şi mi-a lăsat mie sarcina să duc mai departe tradiţia. De aproximativ 40 de ani colecţionez timbre şi cărţi poştale“, a povestit artistul. Prin anii ’70 a început să participe la primele expoziţii judeţene cu timbre, iar de-a lungul vremii a luat medalii de bronz şi de argint.

„Am primit argintul pentru o colecţie de timbre care au ilustrate desene cu corăbii din cele mai vechi timpuri. Este una dintre frumoasele colecţii, iar în anul 1980 am fost premiat pentru realizarea ei. Pe lângă acestea, colecţionez şi timbre care au legătură cu aviaţia. Am în colecţiile mele peste 15.000 de piese“, a adăugat Dan Budău. De-a lungul anilor, băcăuanul, alături de alţi iubitori de filatelie, cartofilie sau aerofilie, a participat săptămânal la adunări ale colecţionarilor. „Avem aceleaşi manifestări, vechi de 40 de ani. E o tradiţie în universul nostru, cel al colecţionarilor, să ne adunăm săptămânal şi să dezbatem teme ce ne trezesc interesul ori să schimbăm între noi piese sau să ne mai completăm colecţiile“, a mai spus artistul.

Colecţia sa de timbre a fost estimată la 150 de milioane de lei, dar băcăuanul nu ar da-o pentru nimic în lume. „Nu aş putea renunţa la colecţia mea. Păstrez toate timbrele şi dacă mai găsesc unele speciale îmi voi completa colecţiile. Financiar valorează foarte puţin, însă valoarea sentimentală e cea mai importantă pentru mine“, a spus colecţionarul.

Se exprimă şi prin pictură

O altă pasiune a băcăuanului este pictura, care l-a determinat să facă facultatea de arte plastice.  „Nevoia de a mă descărca prin culori şi artă m-a determinat să îndrăznesc, la vârsta de 40 de ani, să încep a doua facultate“, a precizat artistul. Pe lângă lucrări de artă modernă, băcăuanul pictează şi icoane pe lemn. Nu a reuşit să adune o colecţie impresionantă, pentru că majoritatea lucrărilor le-a vândut în străinătate. Pe viitor însă, intenţionează să organizeze o expoziţie.

Profil

Născut. 4 aprilie 1956, Bacău.
Studii. Facultatea de Construcţii, Cluj şi Facultatea de Arte Plastice, Bacău.
Familie. Văduv, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri

Veţi lăsa moştenire colecţia de filatelie?
Cu siguranţă voi lăsa piesele moştenire fiicei mele pentru că nu le-am cumpărat ca ulterior să le vând. Valoarea lor creşte odată cu trecerea timpului. 

Care sunt cele mai valoroase piese pe care le aveţi în colecţie?
Am timbre din anul 1880. Sunt valoroase din punct de vedere istoric pentru că sunt timbre vechi româneşti. În general, toate colecţiile au o valoare importantă pentru mine şi nu prea fac diferenţieri.

Ce-i place
Dan este pasionat de speologie şi îi place foarte mult să-şi petreacă timpul în mijlocul naturii. De asemenea, îi place să cutreiere munţii în lung şi-n lat, iar pictura îi ocupă cea mai mare parte din timp. 

Ce nu-i place
Băcăuanului nu-i place faptul că doar oamenii de „paie“ ies în faţă şi sunt admiraţi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite