Femeile divorţate, prăzi uşoare pentru traficanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acestea sunt racolate, de regulă, din satele din județ și ademenite cu salarii de mii de euro. O tânără care a căzut în plasa proxeneţilor a povestit prin ce a trecut în cele şase luni de exploatare sexuală în Italia.

Emanuela R. (22 ani), dintr-un sat din apropierea Bacăului, divorţată şi cu un copil minor, s-a dovedit a fi victima perfectă pentru traficanţii de persoane. Rămasă singură şi cu un băieţel de 4 ani de întreţinut, a crezut că un loc de muncă în străinătate îi va schimba viaţa.

Aşa a ajuns să o cunoască pe o anume Mădălina, de 28 ani, din Bacău, care s-a oferit să-i întindă o mână de ajutor. „Mi-a spus că ea se ocupă cu recrutarea de persoane care vor să muncească afară. Era îmbrăcată frumos, ştia să vorbească şi îţi inspira încredere. Ne-am întâlnit la o cafenea lângă Prefectură, în centrul oraşului. Acolo mi-a spus că pot să am grijă de bătrâni în Italia şi să câştig 3.800 de euro pe lună, din care 800 să fie comisionul ei“, povesteşte Emanuela.

În două zile, tânără era cu bagajele făcute şi hotărâtă să plece pentru un trai mai bun. S-au urcat împreună în autocar şi au plecat către Italia. A coborât în Sicilia, unde o aşteptau doi cetăţeni români şi doi italieni. Au luat-o cu forţa şi au dus-o într-un motel la doi kilometri în afara Siciliei, unde au violat-o pe rând şi i-au spus că din acea clipă se va prostitua.

Victimă: „Am crezut că voi scăpa de sărăcie“

Au scos-o în stradă pentru a racola clienţi şi o supravegheau tot timpul. „Aveam program de la ora 16.00 la 6.00 dimineaţa, timp în care trebuia să câştig cel puţin 2.000 de euro. Dacă nu reuşeam să ajung la această sumă eram bătută, ameninţată şi închisă în beciul motelului. Şase luni am trăit acest coşmar zi de zi“, povesteşte Emanuela.

Într-o singură noapte avea şi câte 15 clienţi. A reuşit să scape cu ajutorul carabinierilor care făceau o razie în zonă, iar ea le-a cerut să o salveze. A ajuns acasă, însă drama trăită în Italia o va urmări toată viaţa. „Nu voi uita niciodată prin ce am trecut. Când mă gândesc acum nu ştiu ce a fost în capul meu de am acceptat aşa de repede să plec cu o străină. Am crezut că voi scăpa de sărăcie şi m-am nenorocit pe viaţă“, spune cu regret tânăra. Acum locuieşte împreună cu părinţii, care i-au fost mereu alături şi încearcă să-şi refacă viaţa.
Toate victimele traficului de persoane ajung în grija celor de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP)-Centrul Regional Bacău care le asigură consiliere psihologică, le ajută să-şi găsească un loc de muncă şi să se reintegreze în societate.

Aceştia afirmă că în ultima perioadă femeile divorţate, care au copii mici şi o situaţia financiară precară, sunt cele mai căutate de proxeneţi. „Ei mizează pe disperarea acestor femei care sunt dispuse să muncească în altă ţară pentru a se întreţine. Le aleg după aspectul fizic şi, mai nou, din reţele fac parte femei care se ocupă cu racolarea pentru a nu da nimic de bănuit“, ne-a spus Ioan Munteanu, şeful ANITP Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite