Facturarea individuală a căldurii, un proiect ratat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plata căldurii direct la CET nu se mai poate face, fiindcă hotărârea care reglementa acest lucru a fost suspendată
Plata căldurii direct la CET nu se mai poate face, fiindcă hotărârea care reglementa acest lucru a fost suspendată

Proiectul votat anul trecut a întâmpinat rezistenţă din partea şefilor de asociaţii fiindcă ei riscau să rămână fără atribuţii şi să nu mai fie plătiţi de locatari.

Sistemul individual de facturare şi încasare a contravalorii energiei termice a băcăuanilor abonaţi la sistemul centralizat de încălzire (CET) a intrat pe linie moartă. După ce au lansat programul cu surle şi trâmbiţe în luna iulie 2009, consilierii locali băcăuani au luat decizia să renunţe la proiect din lipsă de clienţi.

„Din 20 de asociaţii de proprietari opt au refuzat să plătească facturile direct către CET. În celelalte 12 asociaţii s-a demarat acţiunea de semnare a contractelor, însă doar cu o parte dintre locatari. Din acest motiv, am luat decizia de a suspenda momentan hotărârea adoptată în luna iulie 2009“, a motivat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, decizia consilierilor locali.

Şefii de asociaţii au răsuflat uşuraţi

Vestea că s-a renunţat la montarea de contori individuali pentru fiecare abonat al CET nu i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. Mai mult chiar, aceştia răsuflă uşuraţi pentru că au asigurat în continuare un loc de muncă.

„Mi s-a părut de la început un proiect greu de pus în practică. Dacă lumea ar fi semnat contracte cu CET-ul, atunci noi riscam să râmănem fără serviciu. Nu ne mai rămânea să încasăm decât plata curăţeniei pe casa scării“, ne-a declarat Virginia Mihăilă, administrator la o asociaţie de proprietari. Pe de altă parte, reprezentanţii asociaţiilor care au reuşit să-i convingă pe băcăuani să accepte facturarea individuală a căldurii sunt dezamăgiţi de decizia consilierilor locali.

După ce s-au chinuit jumătate de an să-i convingă pe băcăuani că proiectul este în avantajul lor, acum se văd nevoiţi să le spulbere speranţele. „Din 96 de consumatori, 58 au semnat că vor să fie contorizaţi individual şi să încheie contracte direct cu CET-ul. Eu cred că în final ar fi plătit mai puţin la întreţinere şi exista un control mai strict asupra consumului. Sper să se revină asupra deciziei“, ne-a declarat  Maria Neneci, administrator la asociaţia numărul 14.

Consumatorii care nu vor contracte directe cu CET spun că un acord scris i-ar fi legat şi mai mult de regie, în condiţiile în care ei doresc să renunţe pe viitor la acest serviciu.

„Dacă semnam contracte direct cu CET-ul cu siguranţă că nu ne-ar mai fi dat voie să ne debranşăm de la ei. Prefer să plătesc mai mult la întreţinere în speranţa că în viitor îmi voi monta centrală proprie“, ne-a declarat Ioan Canăchescu, un băcăuan.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite