Bacău: Portret/Radu Mircea: Face performanţă în aeromodelism de jumătate de veac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanul de 73 de ani este recunoscut internaţional pentru rezultatele în domeniu. Acum 36 de ani a patentat chiar un motoraş pentru miniavioane, MOBAC.

La 73 de ani, băcăuanul Mircea Radu este unul dintre cei mai vârstnici maeştri ai aeromodelismului din ţară şi, în acelaşi timp, lider de vârstă al concurenţilor înregistraţi în prezent de judeţul Bacău la competiţiile de gen. Maestrul sportului povesteşte că pasiunea lui pentru aeromodelism datează de mai bine de jumătate de secol.


Impresionat de o demonstraţie de zbor


În cursul anului 1952 am aflat de frumuseţea şi tainele modelismului întâmplător, asistând la o demonstraţie de zbor a unui aeromodel pilotat. Din acel moment am decis să mă înscriu la Clubul de Aeromodele şi să studiez acest sport“, detaliază maestrul. De atunci şi până în prezent, Mircea Radu a avut o activitate intensă şi a avansat treptat. Iniţial, a pornit cu statutul de concurent. Apoi a ajuns instructor aeromodelist.


Nu mult timp după aceea a fost avansat antrenor şi, în cele din urmă, a primit distincţia de maestru al sportului şi, ulterior, titlul de arbitru internaţional emis de Federaţia Aeronautică Internaţională. „În tot acest timp, nu am dedicat timp doar acestui sport, ci şi meseriei mele care, de altfel, e într-un domeniu apropiat. Am lucrat ca inginer proiectant de scule-dispozitive şi verificatoare în cadrul Întreprinderii de Avioane Aerostar Bacău“, explică băcăuanul.

Timp de jumătate de secol, Radu Mircea a format zeci de campioni, care acum îl respectă şi încă îl mai caută pentru a-i cere sfatul şi îndrumarea. Cu toate acestea, cele mai multe performanţele le-a atins ca şi concurent.


A fost mereu
printre învingători


La toate concursurile de nivel naţional, din 1957 şi până în prezent, locurile obţinute la secţiunile de aeromodelism au fost de la I la III. În toată perioada mea de activitate pe linie de aeromodele m-am consacrat mai mult pentru construcţia şi participarea la categoria zbor liber. Lansam aeromodele sau planoare-aeromodele din mână“, ne-a povestit Mircea Radu. 


Aeromodelistul se pregăteşte acum pentru viitoarele concursuri pe care le aşteaptă cu mult drag. Maestrul povesteşte că aeromodelele sunt puse în mişcare cu ajutorul unor motoare de până la 2,5 centrimetri cubi.
În anul 1973, din cauza  lipsei motoraşelor de performanţă de pe piaţă, inginerul a fost nevoit să conceapă la Întreprinderea de Avioane la care lucra nişte propulosoare identice cu cele orginale.


Cu această ocazie, a pus la punct documentaţia de construcţie şi tehnologică pentru producţia de serie. Concepţia şi realizarea s-a bazat strict pe schiţele provenind de la firmele specializate din lume pe aceast domeniu, obţinute cu greu.


La comanda Federaţiei Române de Modelism am produs 15 motoraşe de capacitate 2.5 centimeri cubi  pentru a fi distribuite în ţară. Toate motoroaşele au purtat marca MOBAC (Motoraş Bacău)“, spune mândru Radu Mircea.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi pregătit şi elevi care au primit titluri de campioni?
Din 1992 şi până în prezent am activat în cadrul secţiei de modelism de la Sport Club Municipal Bacău şi am antrenat zeci de elevi care au atins performanţe naţionale.
Care e următorul concurs la care veţi participa?
În 2010 voi fi concurent la Campionatul Naţional de Aeromodele ce se va desfăşura la Satu Mare. Voi participa la categoria zbor liber cu un aeromodel construit de mine pe care îl voi lansa în aer şi va trebui să-l menţin timp de trei minute.

Ce-i place
Îi place să călătorească, iar oraşele din Franţa le găseşte cele mai frumoase din lume. De asemenea, adoră să lectureze din clasicii literaturii române.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii
fără iniţiativă şi nici ipocrizia lor. Nu îi place minciuna şi persoanele invidioase.

Profil
Născut. 2 septembrie 1936, Botoşani.
Studii. A absolvit Facultatea de Mecanică, Iaşi.
Familie. Căsătorit.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite