FOTOGALERIE „Iarna şi sărbătorile satului“ văzute prin ochii copiilor din Mărgineni. Fratele lui Narcis Ianău expune pentru prima dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din Mărgineni au realizat picturile expozitiei „Iarna şi sărbătorile satului“
Elevii din Mărgineni au realizat picturile expozitiei „Iarna şi sărbătorile satului“

Peste 200 de picturi naive, cu motive specifice sărbătorilor, realizate de elevii din mediul rural, sunt expuse la Muzeul de Istorie.

În comuna băcăuană se încearcă reînvierea tradiţiilor şi găsirea noilor talente, în şcoli dar şi în cadrul unui cerc de pictură, coordonat de pictorul Ioan Măric

Pictori, critici de artă, profesori au venit alături de elevii talentaţi din comuna Mărgineni, din apropierea Bacăului. Peste 200 de picturi au fost expuse la Muzeul „Iulian Antonescu" din Bacău, în cadrul expoziţiei „Iarna şi sărbătorile satului".

Elevii din Mărgineni au realizat picturile expozitiei „Iarna şi sărbătorile satului“

Click pe colaj pentru fotogalerie!

La vernisaj, elevii din satele Luncani, Mărgineni şi Baraţi au prezentat un program artistic, cu obiceiuri de iarnă. În spatele întregii acţiuni se află pictorul naiv Ioan Măric, care în curând va înfiinţa un cerc de pictură, în cadrul centrului „After School" din Luncani.

„Aceste tablori sunt realizate chiar de copii. Au fost lăsaţi de profesori să picteze aşa cum le-a spus sufletul lor", a spus Ioan Măric. Pereţii holului de la Mezeu au prins culoare şi forme, în miniatură.

Sănii, uliţe, case, capre, Moşul cu daruri, zăpadă, bice sau icoane au încăput pe foile copiilor de la ţară. „Sunt desene infantile, specifice vârstei lor, culori vii, culori calde aşa cum are satul românesc. Mă bucur că au fost lăsaţi să simtă, să picteze ce este în sufletul lor. Picturile sunt originale", a spus pictorul dr. Aurel Stanciu, critic de artă.

 „Santa Claus" şi „Moş Crăciun", de Marius Ianău şi Bianca Prisăcară

Marius Ianău, fratele lui Narcis Ianău, crede că are talent la desen. Are doar 12 ani şi abia aşteaptă să meargă cu „măştile" şi cu pluguşorul pe la casele sătenilor din Baraţi. Pentru expoziţie l-a pictat pe „Santa Claus".

„Moşul, pe care l-am numit „Santa", se uită pe lista de cadouri, iar copii îl pândesc după sobă. S-au trezit, pentru că a făcut zgomot", a spus Marius Ianău, explicând tabloul şi visul oricărui copil, acela de a-l surpinde pe „Moşul cel bun" când aduce cadourile.

Comuna Mărgineni de lângă Bacău are obiceiuri şi tradiţii originale specifice sărbătorilor de iarnă. Chiar dacă obiceiul căiuţilor aproape s-a pierdut, aici încă dăinuie, în ajunul Crăciunului, mersul cu „globurile" şi „măştile". „Am mers cu fratele meu Narcis cu măştile şi colindul şi în anii trecuţi", a mai spus Marius Ianău.

Colega lui, Bianca Prisăcară, de 13 ani, vrea să urmeze „Liceul de Artă", secţia pictură. Ea l-a văzut pe „Moş" afară, cu sania, care tocmai trece prin faţa curţii.„Aici cade zăpada de pe casă, de asta a rămas roşie partea asta de acoperiş. Cadourile sunt în această şosetă mare", a spus Bianca.

„În Luncani se face un centru „After School", cu fonduri europene, unde se va înfiinţa un cerc de pictură naivă, coordonat de pictorul cu care ne mândrim, Ioan Măric", a spus învăţătorul Camelia Ababei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite