Bacău: Exploataţi „la negru“ de frica şomajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanii se feresc să reclame patronii care nu le fac forme legale

Salariaţii îşi cer drepturile abia după ce angajatorii îi anunţă că nu mai au nevoie de ei.

Frica de a rămâne fără un loc de muncă le taie băcăuanilor cheful de a-şi reclama patronii care îi angajează fără forme legale. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău descoperă la fiecare control cu tema „munca la negru“ aproximativ 15 angajaţi fără acte în regulă.


Avem o medie de cinci reclamaţii pe lună de la persoane care îşi acuză patronii că i-au angajat fără forme legale. Din păcate, toate reclamaţiile vin abia după ce angajatorii i-au dat deja afară“, a declarat Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al ITM Bacău. Conform datelor furnizate de instituţie, doar doi băcăuani au avut curajul, în ultimul an de zile, să-şi reclame angajatorii că nu le-au făcut carte de muncă înainte de a rămâne fără serviciu.


Dacă vin la noi după ce au fost daţi afară, deja nu-i mai putem ajuta. Noi avem dreptul să controlăm acte şi să constatăm starea de fapt. Dacă acele persoane nu mai lucrează acolo, nu putem demonstra că ele au fost angajate în trecut şi că nu au avut carte de muncă“, a mai spus Dan Buftea.

Lăsaţi fără drept de şomaj
şi ani de vechime la pensie
 


Băcăuanii care au trecut prin astfel de situaţii recunosc că au greşit, dar, pe de altă parte, spun că lipsa locurilor de muncă îi obligă să renunţe la drepturile lor. „Eu am fost zidar pe un şantier şi am lucrat «la negru» . Am pierdut şomajul, am pierdut anii de vechime la pensie, dar aveam nevoie de bani“, a spus Vasile Rotaru, un băcăuan păgubit. Administratorii care folosesc forţă de muncă fără a respecta legea riscă amenzi cuprinse între 1.500-2.000 de lei.

Ce mai reclamă băcăuanii la ITM

Sesizările referitoare la neplata drepturilor băneşti curg la ITM Bacău. Din cele aproximativ 80 de plângeri lunare depuse de către băcăuani la sediul instituţiei, peste 80% fac referire la concediile medicale, drepturile salariale sau orele suplimentare neacordate. Cele mai multe reclamaţii vin din partea angajaţilor care muncesc în construcţii şi confecţii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite