Excursie la suprapreţ din bani publici la Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Fechet și Roxana Mironescu
Mircea Fechet și Roxana Mironescu

Viceprimarul Roxana Mironescu, purtătorul de cuvânt Ionuţ Tomescu și trei consilieri locali vor participa la o conferinţă despre securitatea energetică.

Aleşii băcăuani şi-au aprobat 18.000 de lei pentru transportul cu microbuzul, dus-întors din Bacău până la Kielce, Polonia. Deşi la orice agenţie de turism, închirierea unui microbuz costă maxim 4.000 de lei pentru această distanţă, în proiectul de hotărâre aprobat de consilieri se afirmă că „în urma ofertelor primite de la agenţiile de transport" este necesară suma de 18.000 de lei.

Calcule exagerate

Viceprimarul Roxana Mironescu, Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău, dar şi consilierii Mircea Fechet, Nicu Zaharia şi Liviu Constantin Curcă vor fi prezenţi la conferinţa internaţională „Preşedenţia poloneză a Uniunii Europene-Kielce şi oraşele sale înfrăţite", care are loc în perioada 22-25 septembrie. Primăria din Kielce s-a oferit să plătească delegaţiei din Bacău, dar şi altora din mai multe ţări ale Europei, cazarea şi masa.

În sarcina delegaţiilor a rămas doar transportul, motiv pentru care consilierii băcăuani au atacat bugetul local.„Seminarul va ţine două zile. Noi vom pregăti un material despre accesul la fondurile structurale. Transportul ne costă 18.000 de lei. Atât e pentru 2.000 de kilometri. Dacă vi se pare mult, comentaţi dumneavoastră!", a spus viceprimarul Roxana Mironescu. Purtătorul de cuvânt al primăriei, Ionuţ Tomescu, care a efectuat în ultimii ani mai multe deplasări în străinătate, plătite din bani publici, se bucură că va vedea Polonia. „Nu pot răspunde, doar în scris, pe 544. Oricum, mă bucur că în Polonia nu am mai fost până acum", a spus Tomescu. La agenţiile de turism, unde se pot închiria microbuze, preţurile sunt mult mai mici decât cele practicate de consilierii locali.

„Un microbuz de 15-20 de locuri închiriat, cu tot cu şofer, costă 0,65 euro/kilometru. Până în Kielce şi înapoi sunt 1.600 de kilometri. Preţul corect este de maxim o mie de euro", a spus Eduard Popovici, de la o agenţie de turism din Bacău. O altă firmă de transport s-a oferit să facă reducere pentru o astfel de deplasare în Polonia.

200 de litri la suta de kilometri

„Cu tot cu discount, vă dăm un microbuz, pentru această destinaţie, cu 750 de euro. Preţul real este cuprins între 3 şi 4.000 de lei, nu 18.000", a spus Cristi Moraru, de la o agenţie de turism. La un calcul simplu, din 18.000 de lei pot fi cumpăraţi peste 3.300 de litri de benzină, care ar trebui consumaţi pe 1.600 de kilometri. „Rezultă că microbuzul Primăriei Bacău consumă peste 200 de litri la suta de kilometri!", a mai spus Moraru. Consilierii locali băcăuani au fost rezervaţi şi chiar ironici, când au auzit de suma alocată pentru transport. „Ei, se mai sparge un cauciuc, mai opreşti să mai cumperi ceva. Costă! Parcă ce mai contează în ziua de azi 50 de milioane în plus?", a spus George Bogatu, consilier local.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite