Euro-pensiuni blocate pe hârtie de lipsa banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O treime dintre proiectele depuse de băcăuanii care au cerut fonduri europene ca să se lanseze în turism au fost tăiate de la finanţare pentru că beneficiarii n-au putut asigura cofinanţarea ori au făcut nereguli în achiziții. Oficialii de la Centrul Regional de Plăţi şi Dezvoltare Rurală spun că în ultimii șase ani s-au depus 28 de proiecte, dar 9 au fost respinse pe parcursul derulării investiţiilor.

O treime din băcăuanii beneficiari ai programelor SAPARD şi FEADR, care au depus proiecte şi au câştigat finanţări, nu au fost în stare să le ducă la sfârşit.

Ei s-au blocat din cauza băncilor care au refuzat să le mai dea credite sau din cauza propriilor greşeli în derularea achiziţiilor din fonduri europene. Chiar şi cei care au luat sume importante de la UE se declară nemulţumiţi de alegerea făcută din cauza activităţii foarte slabe din turismul local. Prin programul SAPARD, în judeţul Bacău au fost acceptate 16 proiecte, cu o valoare estimată iniţial la 4,2 milioane de euro. Jumătate din această urma să fie acoperită cu bani europeni.

Au atras doar un milion de euro

„Suma finală atrasă din bani europeni este de doar un milion de euro. Avem cinci contracte reziliate, iar în urma achiziţiilor au rămas sume mai mici“, ne-a declarat Liviu Bulgaru, directorul Centrului Regional de Plăţi şi Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi. În acelaşi timp, prin programul FEADR, instrument european de finanţare pentru realizarea politicii agricole comune, au fost aprobate până în momentul de faţă 12 proiecte. Patru din acestea au fost însă reziliate din acelaşi motiv.

Băncile au refuzat să mai ofere credite, iar potenţialii beneficiari nu au mai avut cu ce să acopere jumătate din valoarea proiectului. Deşi costurile totale se ridică la 3,72 milioane de euro, până la această dată au fost viraţi doar 330.000 de euro. „Au fost reziliate patru contracte din cauza dificultăţilor financiare întâmpinate de cei care au avut proiectul eligibil“, a precizat Codrina Pascariu, director al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bacău.

Deşi au avut proiectele acceptate prin programul

SAPARD,  doi dintre beneficiari s-au blocat când au ajuns în faţa băncii. „Am pierdut totul din cauza lipsei finanţării. Am reuşit să ridic pensiunea până la fundaţie. La mine a fost rea voinţă din partea băncii, care nu mi-a aprobat finanţarea“, a spus Ion Condrea, administratorul Piroska Trans SRL, care a vrut să facă o pensiune de 400.000 de euro în satul Tarhăuşi din comuna Ghimeş Făget.

Şi Bianca Ifrim din Moineşti a vrut să facă o pensiune, dar în urma controlului au fost depistate nereguli în cazul achiziţiilor, iar contractul i-a fost reziliat. Ioan Ivanciu şi sora lui din Franţa au vrut să transforme locuinţa într-o pensiune agroturistică în comuna Agăş.
„Aici a fost o problemă de acte. Ei au construit fără să obţină autorizaţia de construcţie, crezând că nu este necesară. În cele din urmă au pierdut finanţarea“, a mai spus Codrina Pascariu, director APDRP Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite