Elevii şi profesorii învaţă din greşeli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii îşi însuşesc informaţii neconforme cu realitatea. Manualul de istorie pentru şcolarii de clasa a IV-a conţine numeroase greşeli. Dascălii spun că multe informaţii sunt superficiale şi neconforme cu realitatea.  

Calvarul pentru elevi începe din clasa a IV-a, unde cartea de istorie este considerată prea încărcată de informaţii şi plină de greşeli. Spre exemplu, la capitolul „Popoare de Ieri şi Popoare de Azi“ le este prezentată, printre altele, naşterea poporului francez, format prin amestecul galilor cu francii.

Eroarea constă în faptul că la acea dată istorică, primii fuseseră cuceriţi deja de romani şi deveniseră „galoromani“, de unde şi sorgintea latină a poporului francez.

„Este prea greu pentru copii“

„Dacă ar fi fost la acel timp doar gali, nu am mai fi putut vorbi de rădăcinile latine comune ale românilor şi francezilor“, a declarat Livia Sibişteanu, profesoară de istorie şi directoare a Şcolii Generale „Spiru Haret“ din Bacău. O altă greşeală din acelaşi capitol este prezentarea turcilor ca având o mare influenţă asupra religiei românilor, mai ales în zona Dobrogei, în condiţiile în care istoria nu a înregistrat  niciun caz în acest sens.

„Nu am întâlnit un singur exemplu istoric de acest gen. Cu alte cuvinte, autorii încearcă să ne convingă că, după cucerirea Ţărilor Române de către otomani, aceştia au convertit populaţia la religia musulmană. Per ansamblu, suntem nevoiţi să predăm după manuale prea încărcate de informaţii. Este prea greu pentru copii“, a spus Livia Sibişteanu. Nici autorii manualelor de matematică nu se lasă mai prejos. Cărţile de clasa a V-a conţin exerciţii care nu se regăsesc în programa pentru testele naţionale. „Toate manualele conţin operaţii cu fracţii ce implică aflarea celui mai mare divizor comun şi cel mai mic multiplu comun, iar programa pentru teste nu conţine decât adunări, amplificări şi simplificări de fracţii“, a spus Codrin Ciuchi, profesor de matematică. 

Părinţii elevilor spun că situaţia este fără ieşire. „Din păcate, nu avem ce face. Ne mai ajutăm copiii cât putem. Dacă cei care decid aceste lucruri au hotărât că elevii trebuie să înveţe mai mult decât li se cere la testele naţionale, nu putem decât să ne conformăm“, a spus Cornelia Matei, mama unui elev de clasa a V-a.    

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite