Egipt: ce obţin Fraţii Musulmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu au reuşit să forţeze plecarea imediată a preşedintelui Hosni Mubarak, opozanţii au primit asigurări de la vicepreşedinte că va schimba Constituţia. Vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, a discutat ieri cu opoziţia, inclusiv cu Fraţii Musulmani, o grupare interzisă oficial.

Schimbarea Constituţiei, respingerea interferenţelor internaţionale şi o tranziţie paşnică de la regimul condus de Hosni Mubarak către un regim democratic: acestea au fost principalele concluzii ale negocierilor dintre opoziţie şi putere. Participanţii au convenit că un comitet, format din judecători şi personalităţi politice, va analiza şi propune amendamente constituţionale şi legislative până în prima săptămână a lunii martie, a anunţat Magdi Radi, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Citiţi şi: Egipt: Frăţia Musulmană vrea anularea acordului de pace cu Israelul. ElBaradei, un necunoscut a cărui imagine a fost fabricată de CNN

De partea cealaltă, reprezentanţii opoziţiei nu s-au declarat prea încântaţi de rezultatele întâlnirii, principala lor solicitare - plecarea imediată a lui Mubarak - fiind respinsă. Ei au precizat că întrevederea a fost „pozitivă", dar nu a existat nicio propunere concretă în vederea îndeplinirii cerinţelor lor privind o schimbare politică radicală. Abdel Monem Aboul Fotouh, participant din partea Fraţilor Musulmani, a declarat că „tinerii vor rămâne pe străzi şi discuţiile vor continua până când preşedintele Hosni Mubarak va modifica articolele 76 şi 77 din Constituţie (primul se referă la alegerile prezidenţiale şi la faptul că partidul aflat la conducere desemnează preşedintele, iar al doilea, la numărul nelimitat de mandate pentru şeful statului), va dizolva Parlamentul, va elibera toţi deţinuţii politici şi va pune capăt stării de urgenţă".

Duminica Martirilor

Vicepreşedintele Omar Suleiman a respins categoric apelul opoziţiei de a-şi asuma atribuţiile preşedintelui. De altfel, Hosni Mubarak a rămas şi lider al Partidului Naţional Democrat, după ce iniţial se anunţase că şi-a dat demisia alături de fiul său, Gamal, şi alţi conducători ai formaţiunii.  Poliţia şi-a întărit poziţiile în Piaţa Tahrir şi a ocupat podul 6 Octombrie, folosit de susţinătorii lui Mubarak pentru a-i ataca pe contestatarii preşedintelui, la 2 februarie. În Duminica Martirilor, piaţa centrală din Cairo a fost scena unor manifestări de unitate creştino-musulmană. Copţii egipteni au asistat la o slujbă organizată în piaţă, la care au fost de faţă şi musulmani. Pentru prima dată de la izbucnirea protestelor, în Cairo au apărut primele semne ale reluării activităţii zilnice. Fapt deranjant pentru mulţi dintre manifestanţii care stau în corturile din piaţă, care se tem că acest lucru ar putea duce la slăbirea protestelor.

Cozi imense la bănci

Băncile şi bancomatele s-au deschis ieri pentru prima dată, iar locuitorii au format cozi interminabile. Îmbrâncelile aferente nu au lipsit, dar nu s-au înregistrat incidente majore, datorită numărului mare de militari prezenţi în apropiere de instituţiile bancare. Pe pieţele financiare, cursul lirei egiptene a scăzut cu un procent în raport cu dolarul, ţinând cont de nivelul şedinţei anterioare de tranzacţionare, care a avut loc la 27 ianuarie. Bursa egipteană nu s-a redeschis încă, surse oficiale precizând că va fi închisă până mâine.

Republicanii, la gâtul lui Obama

O serie de republicani, cu aspiraţii prezidenţiale pentru 2012, au deviat de la linia formaţiunii - de susţinere a politicii administraţiei de la Washington în problema egipteană - şi l-au criticat dur pe Barack Obama. Fostul guvernator de Arkansas, Mike Huckabee, a criticat faptul că Obama nu i-a oferit mai mult sprijin public preşedintelui Mubarak, un aliat vechi al SUA. „Ar fi fost un mesaj important transmis restului lumii: acela că nu ne părăsim pur şi simplu vechii aliaţi", a spus Huckabee. Fost lider republican al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich a criticat politica SUA în Orientul Mijlociu, exprimându-şi îngrijorarea că Washingtonul nu pare pregătit pentru ceea ce se va întâmpla după plecarea lui Mubarak.

Fosta guvernatoare de Alaska Sarah Palin s-a declarat nemulţumită de faptul că administraţia nu a oferit suficiente informaţii despre situaţia din Egipt. Cunoscută pentru gafele în materie de politică externă, Palin a fost întrecută de data aceasta chiar de către preşedintele Comitetului pentru Politică Externă al Camerei Reprezentanţilor, Ileana Ros-Lehtinen. Aceasta a lăsat să se înţeleagă că eventualul regim democratic de la Cairo trebuie să funcţioneze după reguli impuse de SUA, nu de către egipteni.

Lovitură pentru Al-Qaida

Revoltele populare din lumea arabă reprezintă o înfrângere pentru Al-Qaida, afirmă mai mulţi specialişti, citaţi de AFP. Succesul acestor revolte populare contrazice principiile reţelei teroriste, potrivit cărora numai jihadul poate îndepărta regimurile dictatoriale susţinute de Occident.

„Dacă popoarele răstoarnă regimurile, Al-Qaida şi grupările jihadiste vor avea dificultăţi în a reveni şi a-şi adapta discursul", este de părere Dominique Thomas, specialist în islamismul radical.

Armata israeliană are şef

Guvernul israelian l-a desemnat ieri pe generalul Benny Gantz în funcţia de şef de Stat Major al Armatei, sperând să pună astfel capăt conflictelor interne care au afectat în ultimele luni armata. Stabilitatea Tsahal este importantă, mai ales „în actualele circumstanţe", a spus premierul Netanyahu, aluzie la situaţia din Egipt.

Români care s-au trezit în mijlocul războiului

image

Lucian Mitrofan dă piept cu tancurile egiptenilor

Familia Mitrofan din Bacău şi-a programat de mai multe luni excursia în localitatea Katameya din Egipt. „Am vrut să facem din excursia în Egipt concediul vieţii noastre!", aşa îşi încep povestea soţii Lucian şi Lenuş Mitrofan din Bacău. Înainte să plece la drum au aflat că începuseră revolte ale maselor populare, însă nu şi-au închipuit că vor fi, de fapt, martori ai unui război.

 S-au cazat la rudele stabilite de doi ani în Egipt, chiar la un kilometru de vila fiului lui Mubarak. Nu au putut vedea locuinţa acestuia deoarece totul era împrejmuit. Odată ajunşi în Egipt, prima dorinţă a fost să viziteze piramidele. „Era 28 ianuarie, ora 12.00. Piramidele sunt situate mai sus, pe platoul Gizeh. La un moment dat, mai jos de nivelul la care eram noi, am auzit ca un murmur de mulţime. Am crezut că e chemarea tradiţională la rugăciunea de la mijlocul zilei. Greşit, începuse războiul adevărat şi ce se auzea era urletul maselor", n-a povestit Lucian Mitrofan. Neliniştiţi de zgomotul care se simţea din ce în ce mai tare, băcăuanii au pornit spre Muzeul Egiptean. „Acolo am rămas muţi de uimire! Peste tot erau baricade şi nu se mai putea ajunge spre centrul oraşului. Am făcut la dreapta printre protestatari şi în mai puţin de 500 de metri, fără să ne dăm seama, am ajuns în mijlocul revoltei", a mai povestit Lenuş Mitofan.

„Welcome to Egypt, sorry about Cairo!"

Băcăuanii recunosc că acela a fost momentul când au crezut că nu vor scăpa teferi. „Erau sute de oameni care aruncau cu tot ce aveau în mâini, de la bâte şi până la borduri smulse din şosea. Ne-a îngheţat sângele în vene! Era o autostradă cu patru benzi pe sens, plină de astfel de protestatari. Atunci ne-a fost o teamă cumplită, pentru că noi eram într-o maşină frumoasă şi asta era revolta oamenilor săraci", a afirmat Lenuş Mitrofan. Niciunul dintre localnicii înfuriaţi nu i-a agresat pe băcăuani.

„Ne-au recunoscut după figură că suntem europeni şi ne-au lăsat să trecem. Ba chiar ne-au zâmbit şi ne-au zis « Welcome to Egypt, sorry about Cairo!»", a spus băcăuanca. Ba chiar câţiva egipteni i-au sfătuit să se ducă mai repede acasă, deoarece la ora 16.00 va izbucni o revoltă şi mai mare. În zilele următoare, băcăuanii şi-au închipuit că spiritele s-au mai liniştit şi au pornit la cumpărături pe strada Heloipolis din Cairo.

„Magazinul din cartier ardea!"

„Localnicii păreau paşnici. Totul părea normal". Au făcut poze cu tanchiştii şi cu soldaţii egipteni, care erau prietenoşi. „Brusc a apărut o egipteancă şi a început să ţipe la soldat în limba lor. Era foarte agitată. Am plecat de acolo şi ne-am dus la magazinul din cartier ca să cumpărăm alimente. Am simţit că spiritele sunt încinse şi am zis că e bine să ne facem aprovizionarea", au povestit soţii Mitrofan.

Magazinul era gol. Aşa că au pornit spre un alt magazin. „Altă minunăţie! Întreg magazinul ardea. Pe drum am dat numai de maşini de poliţie incendiate şi alte mulţimi de oameni care urlau. Ba chiar erau deţinuţi de la o închisoare din zonă care erau liberi pe străzi. Ne-am dus la rudele noastre la care eram cazaţi şi acolo ne-am petrecut restul concediului", a mai spus Lucian Mitrofan.

"Se opreau brusc din revoltă și, când era ora de rugăciune, se descălțau și se închinau. După ce terminau rugăciunea, puneau mâna pe bâte și pietre!"
Lucian Mitrofan turist în Egipt

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite