Bacău: Edilii din Oneşti secretizează situaţia câinilor fără stăpân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a fost obligată de Tribunal să ofere informaţii despre câinii vagabonzi Mirelei Teirău, membru al unui ONG pentru protecţia animalelor. Solicitarea pe legea privind liberul acces la informaţiile publice a venit după ce Oneştiul a fost scena unor acte de cruzime împotriva animalelor, când pe străzi au fost găsite leşurile a zeci de patrupede cu nasul tăiat

O oneşteancă se judecă cu Primăria Oneşti deoarece nu a primit răspuns la întrebările legate de situaţia câinilor comunitari. Mirela Teirău, membru al ONG-ului "Pas în doi", crede că primăria ascunde sumele reale cheltuite cu Serviciul de Ecarisaj şi că la mijloc se află interese dar şi acte de cruzime la adresa animalelor. "Monitorizăm activitatea adăpostului din 2001. Avem probe că acolo se întâmplă acte de cruzime, că animalele sunt înfometate, euthanasiate, sterilizările sunt adesea fictive. Am solicitat date de interes public, dar nu ne-au fost puse la dispoziţie şi acum suntem în proces", ne-a spus Mirela Teirău. Tribunalul Bacău a dat câştig de cauză reclamantei şi a obligat primăria să ofere datele cerute, în baza legii privind liberal acces la informaţiile publice.

Primăria Oneşti a făcut recurs. „A fost invitată la sediul adăpostului să vadă actele. Cred că din rea voinţă a refuzat acest lucru", a spus primarul Emil Lemnaru. Pe de altă parte, Mirela Teirău afirmă că la prima solicitare nu a primit răspuns în termenul legal, nu i s-a comunicat suma plătită pentru copiile actelor. „Am fost invitată să văd actele la adăpostul de animale. Eu ştiu că arhiva primăriei nu este acolo", a mai spus reclamanta.

Uciderea a 43 de câini, nepedepsită de instanţele băcăuane

Mirela Teirău a solicitat la începutul lui 2009 documente referitoare la numărul câinilor din adăpost, la numărul euthanasierilor şi a cadavrelor predate la Protan. Primăria Oneşti a refuzat să ofere aceste date, pe motiv că asupra Serviciului de Ecarisaj există o anchetă penală în curs legată de cruzimi împotriva animalelor.

Ulterior, pentru tergiversarea soluţionării procesului, primăria a ridicat în instanţă excepţia neconstituţionalităţii unor articole din legea privind libera informare, excepţie respinsă în cele din urmă de Curtea Constituţională. „Solicitarea mea a survenit odată cu actele de cruzime din primăvara lui 2009, când în Oborul din Oneşti au fost găsiţi zeci de câini morţi printr-un procedeu vânătoresc. Doi angajaţi de la salubrizare au tăiat nasurile la 43 de câini, care erau sedaţi, după care i-a omorât", a mai spus Mirela Teirău. Cei acuzaţi de cruzime, care puteau fi condamnaţi la închisoare, au primit decizie de neurmărire penală. „Am făcut recurs la soluţia dată de instanţă. Din păcate, în România avem legi pentru protecţia animalelor, dar nu se respectă", a mai spus liderul de la „Pas în doi".

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite