Dumitru Macovei: ”Arta este pentru mine un fel de a trăi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Macovei adoră pictura pe chevalet.
Dumitru Macovei adoră pictura pe chevalet.

Artistul, în vârstă de 57 de ani este pasionat de pictură pe chevalet și pictura bisericească. De mai bine de 36 de ani, lucrează pentru a aduce "frumosul " în viața de zi cu zi a oamenilor.

Născut în Moinești, Dumitru Macovei a prins dragoste pentru artă încă de pe băncile liceului. Îndrumat de Ovidiu Munteanu, profesorul său de desen din acea vreme, el a descoperit, după multe ore de lucru, că are chemare pentru artă și este pasionat de pictură.

Ceea ce a fost o sarcină școlară s-a transformat în devotament și de atunci, el nu a mai renunțat la artă niciodată. "Chiar în luna martie, voi aduce pentru băcăuani o expoziție de tablouri la Galeriile Alfa. Voi expune peisaje, portrete și flori", ne-a explicat artistul.

Nu a renunțat la pictura de chevalet, chiar dacă este cunoscut mai ales pentru măiestria cu care realizează fresce în biserici. "Printr-o conjunctură de familie am ajuns pe un șantier al unei biserici. Acolo am învățat ce înseamnă pictura bisericiească, ce înseamnă programul iconografic din ierminia picturii bizantine", a mai adăugat Dumitru Macovei.

Pentru priceperea cu care a realizat pictura de interior a Mănăstirii Dridu, el a primit premiul Uniunii Artiștilor Plastici din București în 2004. "M-am bucurat nespus mai ales că am folosit tehnica veche, cu cărbuni realizați din crengi de viță de vie, var măcinat și cărămidă pisată. Sunt printre puținii care stăpânesc aceste îndeletniciri", a mai continuat el.

Nu trece niciun an fără a realiza pictură pe pânză

Chiar dacă de-a lungul anului este prins între lucrări la mănăstiri din diferite locuri din țară, Dumitru Macovei își face mereu timp pentru a reliza lucrări de pictură pe pânză. Adoră să redea flori, curțile caselor și să pună în lumină cu ajutorul penelului portretele oamenilor care au trăit în jurul anului 1850. "Sunt pasionat de tot ce este vechi. Ba mai mult, am pictat și mobilier antic. Este o pasiune în familie pe care o împărtășește și soacra mea, care mi-a dat un album cu fotografii autentice din acele vremuri", a mai zis pictorul.

Lucrările sale au fost expuse în toate colțurile țării dar și în Paris și Filanda, la expoziții de grup, dar și în cadrul unor expoziții personale în Germania, Belgia și Italia. Pentru că îndrăgește foarte mult și locurile unde locuiește,  a realizat o pictură de circa 200 de mp pe Casa Căsătoriilor din Moinești prin tehnica sgraffito.

Profil

Născut: 31 august 1953, Solonț, Bacău

Experiență- de 36 de ani pictează biserici

Studii- Facultatea de Arte Plastice, București

Familie- Căsătorit, doi băieți

Ce-i place

Dumitru Macovei îndrăgește florile, în special, cele din grădina casei sale. Este pasionat de antichități, motiv pentru care colecționează, covoare vechi, icoane și piese de mobilier vechi, pe care îi place să le și picteze.

Ce nu-i place

Nu-i place politica, dar o consideră "un rău necesar". Urăște anotimpul geros, de aceea abia așteaptă să vină vara. De asemenea, nu-i place conceptul de a avea un program fix.

Întrebări și răspunsuri

Care sunt bisericile în care ați pictat?

Am pictat în Mănăstirea Dridu, Complexul Brâncoveanu din Râmnicu-Sărat, Turla Bisericii din Râmnicu-Sărat, în biserica Coltea și la Mânăstirea Vlădiceni. În Ucraina am pictat o biserică nouă la Poieni. 

La ce lucrați în prezent?

În prezent, lucrez la pictura unei biserici din Constanța. Când vine primăvara abia aștept să plec din nou la treabă, indiferent de locul unde sunt solicitat.  Pentru mine pictura a devenit un mod de a trăi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite