Bacău: Dumitru Chiuc: Dirijor în Casa Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanul are o experienţă de peste 38 de ani în muzică. Aria lui de activitate este vastă: profesor de muzică, instrumentist, corist, dirijor de ansambluri corale

Dumitru este băcăuanul căruia muzica i-a dat farmec vieţii. Acum, la 62 de ani, el cântă şi dirijează un repertoriu bogat de creaţii bisericeşti. Pasionat de muzică încă din copilărie, maestrul se consideră o persoană normală, care provine dintr-o familie modestă.

Pasiunea pentru muzică i-a fost alimentată de tatăl său. „Tatăl meu iubea mult muzica şi acordeonul, dar pentru că nu a avut norocul să stăpânească măiestria acestei arte, m-a impulsionat să le învăţ eu. Şi de atunci a început să-mi placă muzica”, declară Dumitru Chiuc.

Zeci de diplome şi premii 

În cariera sa profesională s-a remarcat ca profesor de muzică, orchestrator, dirijor de cor, precum şi ca profesor universitar. Băcăuanul a câştigat de-a lungul anilor  numeroase premii la concursurile naţionale la care a participat. A primit diplome pentru că a câştigat locul I la faza pe ţară pentru dirijarea unui cor pe voci egale şi locul III pentru că a dirijat un grup folcloric. Anul trecut, a câştigat un concurs bisericesc pentru dirijarea unui cor mixt de patru voci.

„Am luat primul loc la un concurs care se desfăşoară anual în comuna Fundul Moldovei”, a adăugat profesorul. Dirijorul este şi cadru didactic la Colegiul Naţional Pedagogic din Bacău. „Sunt şi profesor şi dirijor al «Corului de copii» în cadrul acestui liceu”, precizează băcăuanul.

Pasionat de muzica bisericească

De şapte ani, maestrul dirijează şi formaţia corală „Stephanos” a Catedralei „Sf. Nicolae”. Sub conducerea sa, muzicanţii atacă piese atât din repertoriul unor compozitori din Iaşi, cât şi din cel universal. „Aici am descoperit muzica corală religioasă, care pe lângă conotaţiile artistice conţine şi elemente spirituale”, completează dirijorul.

Maestrul dedică foarte mult timp repetiţiilor pe care le face cu cei 30 de corişti. Potrivit dirijorului, oamenii au foarte multe aşteptări şi trebuie să exerseze mult pentru a fi pe placul pretenţiilor. „Trebuie să repetăm multe ore pe săptămână. E dificil fără exerciţiu să ne menţinem la o anumită performanţă artistică”, mai spune Dumitru Chiuc. Corul Catedralei „Sf. Nicolae” este solicitat să cânte atât în spaţiul bisericesc, cât şi în muzee, licee şi şcoli din oraş. Maestrul îşi doreşte acum, la cei 62 de ani, să-şi menţină viu interesul faţă de muzica bisericească. 

profil

născut
26 octombrie 1946, Botoşani
educaţie
a absolvit Conserva-torul de Muzică din Iaşi
Experienţă
a lucrat ca profesor universitar
familie
văduv, are o fată

Întrebări şi răspunsuri
Este grea activitatea de dirijor?

D. C.: Este o activitate complexă care presupune o multitudine de atribuţii. Trebuie să prelucrez vocile, şi să-i mobilizez pe corişti să-şi menţină  interesul faţă de muzica bisericeasca. Este dificil uneori.

Doriţi să continuaţi pe acest drum?
D. C.: Exprimarea mea, acum, este prin muzică. Pasiunea mea este să dirijez şi cu asta vreau să continui. Vreau să merg în continuare cu ceea ce am început.

ce-i place: Dirijorul iubeşte piesele bisericeşti în limba lui Voltaire, colindele şi Franţa. Dumitru se simte bine când conversează cu oameni modeşti şi corecţi.

ce nu-i place: Băcăuanul se arată neînduplecat faţă de persoanele ipocrite şi de prostul gust. E dezgustat de linguşeli, nu-i place să „perie” şi nu iubeşte linguşitorii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite