Domeniul muzical, afacere în declin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă preţurile sunt pentru toate buzunarele, iar produsele de calitate, vânzările de instrumente au scăzut cu peste 50%.

Adrian Oana lucrează la unicul magazin de instrumente muzicale din Bacău din primăvara lui 2004. El spune că, de-a lungul anilor, afacerea a avut şi suişuri şi coborâşuri, dar niciodată nu au fost mai puţini clienţi ca în ultimele opt luni. „Aducem numai produse de la firme renumite, însă criza ne-a afectat şi pe noi. Oamenii nu mai cumpără de la noi aşa cum o făceau în 2008 sau 2007“, ne-a spus el.  Reprezentantul firmei spune că în prezent, ceea ce se întâmplă este un paradox.

Orgă cât un apartament


În vremurile comuniste instrumentele muzicale erau extrem de scumpe şi lumea le voia, dar nu avea de unde să le cumpere. În prezent, acestea sunt ieftine, dar oamenii nu mai sunt interesaţi.


„Îmi amintesc că o orgă era cât un apartament cu trei camere,120.000 de lei. Era mult, trebuia să faci compromisuri. Cântai la nunţi ca să strângi bani“, a mai adăugat Adrian. Ca să se menţină pe piaţă, chitarele acustice şi electrice, tobele, pianele electronice şi amplificatoarele de sunet sunt vândute cu reduceri de până la 20%.

„Ne-am adaptat cerinţelor şi puterii de cumpărare a oamenilor. Facem şi reduceri la unele produse, numai ca să atragem clienţii“, a încheiat Adrian Oana. Cele mai bine vândute instrumente sunt cele destinate elevilor.

Adolescenţii nu se feresc să lase sute de lei pentru a-şi cumpăra tot ce au nevoie cu scopul de a-şi perfecţiona talentul muzical. „Dacă ai un instrument vechi, nu ai cum să progresezi. Merită să investeşti mai mulţi bani, ca să devii un bun muzicant în scurt timp. Eu am vioară nouă“, a spus Marina Lungu, elevă la Liceul de Artă din Bacău. Lăutarii ocolesc şi ei magazinul.

Lăutarii vin rar la magazin


„Chitarele şi instrumentele cu clape se dau cel mai bine. Lăutarii vin rar la noi, şi când o fac cer acordeoane. În general ei, cumpără lucruri la mâna a doua“, a mai precizat Adrian Oana. Băcăuanii care nu au tangenţe cu domeniul muzical spun că instrumentele muzicale ar trebui să se vândă la preţuri mici. „Eu ştiu că un produs de calitate este scump, însă puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut mult. Puţini îşi mai permit lucruri noi în ziua de azi“, crede Iulian Atodiresei, inginer.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite