Bacau: Doisprezece săteni din Gioseni au ajuns sclavi în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacau: Doisprezece săteni din Gioseni au ajuns sclavi în Spania
Bacau: Doisprezece săteni din Gioseni au ajuns sclavi în Spania

Doi bărbaţi care racolau persoane pentru muncă au fost arestaţi pentru 29 de zile şi sunt anchetaţi de procurori.

Constantin P. (42 de ani), din Gioseni  a declarat că a fost păcălit, împreună cu alţi 11 consăteni, să plece la muncă în Spania, în septembrie 2008. „S-au făcut liste în sat, ni s-au promis 45 de euro pe ziua de muncă, masă şi cazare. Dar nu am primit banii promişi, am mâncat de la cantina săracilor şi ne-au cazat într-un grajd“, a povestit bărbatul.


„Dacă făceam norma, primeam orez fiert, adus de la cantina săracilor. Dacă nu o făceam, mâncam ardei de pe câmp, ca să nu murim de foame“, a mai spus Constantin P. După câteva luni de cules ardei, grupul din Gioseni a fost transferat la alte ferme, unde primeau câte 10 euro pe săptămână fiecare, ca să-şi cumpere de mâncare.


Fuga din Spania, cu bani împrumutaţi


Potrivit subcomisarului Ioan Munteanu, de la Agenţia împotriva Traficului de Persoane Bacău, Ioan Ivaşcu şi Vasile Spiridon sunt cei care îi duceau la muncă pe cei 12 în diverse locaţii. „După ce am primit plângerea de la persoanele traficate, dosarul a fost înaintat la instanţă. Cei care s-au ocupat de racolarea, transportul şi exploatarea persoanelor au fost reţinuţi“, a declarat subcomisarul Ioan Munteanu.

Bărbatul exploatat a povestit că a reuşit să se întoarcă în ţară cu ajutorul soţiei, care i-a trimis bani de acasă şi i-a comunicat prin telefon datele personale de pe cartea de identitate. „Nu mi-am mai recuperat cartea de identitate, m-am întors fără un ban, după luni de muncă. Am apelat la ambasadă şi am reuşit să obţin un document legal cu datele de identitate, transmise de soţie. Biletul de autocar l-am cumpărat cu bani împrumutaţi“, a mai declarat Constantin P. Bărbatul, tată a patru copii, a mai declarat că în Spania a avut şi probleme de sănătate, însă nu a beneficiat de vreun tratament medical sau de alte drepturi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite