Doi băcăuani se judecă de la lumina soarelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema a început în urmă cu o lună când unul dintre vecini s-a apucat să-şi ridice o casă cu etaj. Cazul a fost reclamat la Primărie, Direcţia de Sănătate Publică, Prefectură şi la instanţa Judecătoriei din Bacău.

Doi băcăuani care şi-au ridicat case cu etaj la ieşirea din municipiul Bacău, pe E85, se războiesc de la soare.
Elena Călinescu (60 de ani) susţine că de când vecinul ei s-a apucat de construit şi-a luat adio de la lumina naturală. Ea se teme că odată ce casa vecinului va fi finalizată, aceasta îi va acoperi ferestrele şi va fi nevoită să stea mereu cu becul aprins. Ea susţine că, în urmă cu 15 ani, atunci când şi-a ridicat casa, a avut toate avizele necesare. „Când am construit casa, în 1996, am avut toate avizele de la Primărie. Lângă mine era o casă mică, a unei bătrâne. Într-adevăr, distanţa casei mele faţă de hat este de un metru, dar n-au fost nicio problemă. Construcţia este una legală şi există acte care să demonstreze acest lucru“, a afirmat Elena Călinescu.

Vecinul stă fără griji

Acelaşi lucru îl susţine însă şi Adrian Tufă (34 de ani), proprietarul noii construcţii, cel care i-a devenit vecin femeii începând din vara acestui an. Omul este convins că nu a încălcat cu nimic legistaţia în construcţii şi, ca şi vecina sa, are toate actele în regulă. „Eu am de la hat şi până la casă 2.50 metri. Este corect şi n-am încălcat nicio lege! Limita minimă impusă de lege este de 1,90 metri, deci am chiar mai mult decât era necesar“, a explicat Tufă.

El este convins că problema lipsei soarelui din casa lui Călinescu n-o poartă el, ci chiar vecina sa. „Ce vină am eu că şi-a ridicat casa lângă hat? Trebuia să respecte limita impusă de lege şi acum n-ar mai fi avut nicio problemă. Eu nu pot să-mi fac casa în funcţie de greşelile ei din trecut“, a explicat Tufă.

Cazul a ajuns în instanţă

Chiar daca femeia s-a adresat Primăriei, Prefecturii şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău, nimeni nu a luat nicio măsură.
Ba mai mult, DSP afirmă că Tufă şi-a construit casa legal şi că litigiul dintre cei doi vecini se poate lămuri doar pe calea instanţei. „Nu este nevoie de niciun studiu de însorire, atâta vreme cât omul şi-a construit casa legal, respectând distanţele. Problema este a femeii care are casa chiar pe hat, pe limita de proprietate. Ea are ferestre. Asta e problema construcţiei ei, că are ferestre chiar pe hat“, a declarat medicul Antoaneta Dobreanu, din cadrul DSP Bacău.

Chiar dacă nicio instituţie a statului nu-i dă dreptate, ba mai mult o consideră vinovată de situaţia în care se află, femeia a dat în judecată DSP Bacău, pe motiv că nu i-a cerut vecinului un studiu de însorire. „Cei de la DSP trebuia să vină în teren şi să vadă amplasamentul casei mele. Nu se emit autorizaţii din birou. De ce nu au venit să vadă construcţia la faţa locului?“, se întreabă Călinescu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite