Dispar peste 400 de paturi din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul lunii iunie, din 3.067 de locuri în cele şapte spitale din judeţul Bacău vor rămâne numai 2.648. Măsura a fost dictatăde Ministerul Sănătăţii pentru a se face economie la bugetul de stat.

Spitalele băcăuane vor deveni cu 14% mai „mici“ până la sfârşitul lunii. Şefii Sănătăţii susţin că reducerea numărului de paturi nu-i va afecta foarte tare pe bolnavi, întrucât măsura se va aplica mai ales la acele spitale care nu sunt foarte frecventate de pacienţi. „Când s-au făcut aceste reduceri s-a ţinut cont de perioada de ocupare a patului pe an şi adresabilitate. Au fost tăiate paturi din secţiile unde multe şi aşa stăteau neocupate“, ne-a explicat Aura Creţu, director medical al Direcţiei de Sănătate Publică Bacău.


Cel mai „măcelărit“ este Spitalul de Pediatrie, care pierde o treime din paturi. S-a desfiinţat compartimentul de oftalmologie, iar cel de anestezie a fost redus.


„Este adevărat că am pierdut un număr important de paturi, dar eu cred că ne vom descurca şi aşa. Nu s-au redus paturi din secţiile cu adresabilitate. În ceea ce priveşte personalul, acesta urmează să fie redistribuit pe alte secţii“, a spus Gabriel Drug, managerul Spitalului de Pediatrie.


Urmează tăierile din bugete


Şi pentru că numărul de paturi s-a redus, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) se pregăteşte să renegocieze contractele cu spitalele. Au mai puţine paturi, prin urmare vor avea nevoie şi de mai puţini bani.


„Cât de curând vom intra din nou la negocieri. Bugetul casei acoperă contractele spitalelor doar până la jumătate lunii octombrie. După reducerea paturilor vom prelungi perioada poate chiar cu o lună“, a spus Viorica Drăgănuţă, director CJAS Bacău.


Spitalele, pasate primarilor


În paralel, Direcţia de Sănătate Publică Bacău lucrează la descentralizarea spitalelor şi cedarea lor către administraţiile locale. „După ce spitalele vor trece la consiliile locale, atunci fiecare va decide dacă are sau nu nevoie de spital. Poate nu are resursele necesare şi atunci este obligat să pună lacătul. Sperăm să nu se ajungă acolo“, ne-a declarat Aurel Creţu, preşedintele Sanitas Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite