Din martie apa se scumpeşte cu 18,5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanii sunt revoltaţi că vor plăti mai mult pe o apă de calitate îndoielnică. Decizia aparţine consilierilor locali, care au invocat condiţii prevăzute într-un contract încheiat cu BERD în 2004.

 Facturile la apă rece şi canalizare se vor scumpi de la începutul lunii următoare. Dacă până acum preţul unui metru cub de apă costa 2,63 de lei, de la 1 martie acesta va fi 3,12 lei. Preţul apei de canalizare va fi majorat de la 1 leu la 1,19 lei/metrul cub.

Decizia a fost luată ieri de către consilierii locali, care şi-au motivat hotărârea pe baza unor condiţii prevăzute în contractul semnat între Compania de Apă Bacău şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în anul 2004. „Este un contract de finanţare prin care BERD ne-a dat 13 milioane de euro pentru a finaliza construcţia staţiei de epurare. Conform contractului, suntem obligaţi să majorăm preţul apei la anumite intervale de timp“, ne-a declarat Răzvan Găină, directorul Companiei de Apă Bacău.

Şi bolnavi şi cu banii luaţi

Vestea a căzut ca un duş rece peste băcăuani. Aceştia s-au plâns că vor plăti mai scump o apă a cărei calitate lasă de dorit. Nemulţumirea cea mai mare este că nu există lună în care să nu curgă apă murdară la robinet. Defecţiunile şi avariile de pe reţea se ţin lanţ, iar toate aceste neajunsuri se răsfrâng în buzunarul consumatorului şi-i afectează sănătatea. „Mie mi s-a stricat centrala anul trecut şi am schimbat filtrele de trei ori pentru că la robinet curgea apă cu mâl. Acum aflu că trebuie să plătesc şi mai scump această apă, deşi am avut numai necazuri din cauza calităţii ei“, ne-a spus supărat Marin Gavrilă, electrician.

Alţi băcăuani se plâng că nu pot consuma apa de la robinet deoarece le afectează sănătatea. Viorica Tănase a spus că din acest motiv a făcut pietre la rinichi. „Prefer să-mi cumpăr apă plată de la magazin. Plătesc cinci lei pe un bidon de zece litri. Consilierii locali îşi bat joc de noi. După ce că apa nu e bună de băut, ne mai şi măresc preţul“, a spus revoltată şi Viorica Tănase. Reprezentanţii Companiei au confirmat sesizările băcăuanilor, dar susţin că nu au bani suficienţi pentru a remedia situaţia.

„Aceste probleme le cunoaştem, însă ele nu pot fi remediate peste noapte. Lucrurile se vor schimba, dar pentru asta este nevoie de bani şi tocmai de aceea s-a făcut această majorare“, a spus în final Răzvan Găină.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite