Bacău: Deţinuţii s-au pus cu burta pe carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

85 de puşcăriaşi învaţă să scrie şi să citească după gratii

Băcăuanii încarceraţi sunt încurajaţi să-şi continue studiile prin reducerea pedepsei şi prin acordarea unei sume egale cu salariul minim pe economie.

Constantin Fodor (56 de ani) îşi va petrece următorii 16 ani după gratii, după ce a fost condamnat pentru omor deosebit de grav. Băcăuanul se fereşte să vorbească despre trecutul său întunecat.


„S-a întâmplat. Nu a fost nimic voit“, spune deţinutul, care vrea să uite de întâmplarea care i-a schimbat viaţa. În ciuda vârstei, bărbatul s-a gândit să profite de şansa de a învăţa carte în închisoare. „Am aproape 60 de ani şi încă nu pot să scriu şi să citesc. Am zis că tot nu plec nicăieri de aici şi m-am înscris la şcoală. Mi-e cam ruşine că abia acum învăţ alfabetul, dar asta e“, explică puşcăriaşul.


Învaţă pentru note mari
la Bacalaureat


În situaţia lui Constantin Fodor mai sunt alţi 17 deţinuţi din Penitenciarul Bacău. „La nivel primar sunt 26 de persoane private de libertate care merg la şcoala din unitatea de detenţie, iar la nivel gimnazial sunt 59 de deţinuţi“, declară Claudiu Margasoiu, directorul Penitenciarului Bacău.


Sunt şi persoane private de libertate care urmează cursurile Şcolii de Artă şi Meserii sau chiar o postliceală, profil birotică-secretariat. „Avem chiar şi un vieţaş care s-a înscris în clasa a IX-a şi care vrea să-şi ia Bacalaureatul. Pentru ei se deplasează, zilnic, profesori din unităţile de învăţământ şi ţin cursuri în penitenciar“, afirmă subinspectorul Adrian Novac.


Nu toate persoanele private de libertate pot urma cursurile şcolii din unitatea de detenţie. Deţinuţii trebuie să facă dovada nivelului de studii, să aibă condamnarea definitivă şi să mai aibă de executat din pedeapsă o perioadă cel puţin egală cu durata anului şcolar.


Puşcăriaşii care merg la şcoală ies în câştig de două ori. Aceştia primesc bani pentru că urmează cursurile Şcolii Speciale Numărul 22 din unitatea de detenţie, şi, în plus, li se reduce pedeapsa. „Ei câştigă aproape un salariu minim pe economie. Într-un semestru îşi reduc din pedeapsă câte 30 de zile“, declară Claudiu Margasoiu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite