Bacău: Dentiştii nu mai fac faţă solicitărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Dentiştii nu mai fac faţă solicitărilor
Bacău: Dentiştii nu mai fac faţă solicitărilor

Preţurile la un cabinet din Occident sunt de peste zece ori mai mari decât cele practicate de medicii din ţară.

După un an de muncă prin ţări străine, unde s-au ales cu salarii peste media celor din România, „stranierii“ băcăuani vin să cheltuie o parte din bani în cabinetele stomatologice din oraşul natal. Dacă până acum o lună de zile un medic stomatolog avea în medie câte 5 clienţi pe zi, în luna august media a crescut la 18 pe zi. Preţurile, de peste zece ori mai mici decât în Occident, sunt, în opinia medicilor dentişti, principala atracţie a „stranierilor“ către cabinetele stomatologice băcăuane.

„Trei extracţii şi o plombă costă în Occident peste 1.000 de euro. La noi, preţul este cuprins între 100 şi 200 de euro, în funcţie de pretenţiile clientului şi de materialele folosite. Faţă de acum o lună am o creştere a numărului de pacienţi cu peste 120%”, ne-a declarat Răzvan Lesovschi, medic stomatolog.

Preţuri mici, timp limitat
Un alt avantaj de care băcăuanii profită din plin când se întorc acasă este cel al materialelor folosite de medicii români. Aceştia spun că diferenţa dintre materialele folosite la un cabinet stomatologic din Bacău şi cele folosite de un cabinet dintr-o ţară occidentală este inexistentă. „Cu 300-400 de euro, clienţii îşi pot face lucrări pe care în Occident ar fi dat mii de euro. La capitolul dotare, cabinetele noastre stau foarte bine“, ne-a mai spus Lesovschi. Chiar dacă preţurile sunt mai mici decât în străinătate, băcăuanii întorşi acasă cu speranţa că la sfârşitul concediului vor avea o dantură perfectă au de multe ori şi dezamăgiri. „Doctorul mi-a spus că timpul este prea scurt ca să-mi facă toată dantura. Din păcate nu o să pot face decât jumătate din lucrare. O să-mi termin restul în vacanţa viitoare“, ne-a spus Margareta Nechifor, o băcăuancă întoarsă recent din Italia.

Ce probleme au „stranierii“

Pentru că merg la stomatolog doar când se întorc în vacanţă, „stranierii“ ajung la medic cu probleme care, de cele mai multe ori, nu se pot rezolva în concediu. Cele mai frecvente complicaţii sunt infecţiile, care necesită un tratament îndelungat, dar sunt şi foarte multe cazuri care ajung pe masa de operaţie. Pentru a elimina astfel de probleme, dentiştii recomandă un control măcar o dată la şase luni.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite