Degustare şi publicitate pentru roşiile din pieţele băcăuane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a-şi vinde mai bine marfa, comercianţii scriu poezii şi servesc roşiile în felii trecătorilor. Pieţarii din Bacău sunt nemulţumiţi că şmecherii cu atestat de producător le fac concurenţă neloială.

Pieţele băcăuane sunt pline în această perioadă de produse autohtone, vândute la preţuri accesibile. Deoarece oferta este foarte bogată, comercianţii caută diferite metode pentru a atrage clienţi. Astfel, în piaţa din Oneşti o vânzătoare îmbie cumpărătorii cu mesaje scrise pe cartoane, în timp ce în Piaţa Centrală din Bacău o alta a luat decizia să-i răcorească pe trecători cu felii de roşii.

Aduc produse din întreaga ţară

Doar intermediarii, plasaţi la vad bun, dau legumele la preţ mai mare, spre nemulţumirea adevăraţilor producători. Majoritatea produselor sunt aduse din judeţele Galaţi, Dolj (din localitatea Dăbuleni), Buzău şi chiar din Iaşi. „Sunt mulţumită de vânzări. Am mai scris si eu bileţele care să atragă clienţii. Acum îi servesc cu felii de roşii pe cei însetaţi sau care vor să deguste. Produsele le am din Iaşi, dar de săptămâna viitoare vreau să aduc roşii mari de Dăbuleni, care ajung şi la 800 de grame“, a spus Elena Petrescu (47 de ani), comerciant şi producător agricol, care vinde roşii în Piaţa Centrală din Bacău.

Producători inventivi la Piaţa din Oneşti

Preţul roşiilor a scăzut şi în piaţa din Oneşti. Dacă în urmă cu o lună, ele se vindeau cu 3,5 lei, acum roşiile pot fi găsite şi la 1 leu kilogramul. Două comerciante din Galaţi se declară mulţumite de condiţiile din piaţa oneşteană şi de curăţenie.

Metoda adoptată de femei pentru a avea clienţi este cea a mesajelor de tipul: „Sunt gustoasă, de grădină şi crescută la lumină!“. Pe un alt carton pus pe marfa scoasă pe tarabă, femeile au notat: „Bune, coapte, româneşti, la masă să ne pofteşti!“. „Se vând foarte bine. Nu ne plângem, că ne-ar bate Dumnezeu. Mă bucur că aici, la Oneşti, nu vedem mafia din alte locuri. Cam toţi sunt producători. E linişte şi curăţenie“, a spus Angela Petre, de 58 de ani. Vecina de tarabă o completează: „Se spune că publicitatea e sufletul oricărei afaceri. Cred că am găsit cheia“, a spus râzând Smaranda Anton.

Şefii pieţei din Oneşti susţin că în spaţiul administrat de ei se respectă toate normele de igienă. „La noi, producătorii sunt verificaţi“, a afirmat Nicolae Doileţ, director la Piaţa Agroalimentară Oneşti.

„Unde sunt producătorii?“

Deşi preţurile sunt destul de coborâte, clienţii se declară încă nemulţumiţi că la tarabe nu văd întotdeauna producători. „E mafie în Piaţa Centrală din Bacău. Oamenii s-au mai deşteptat, se uită la faţa celor care vând şi nu mai acceptă să cumpere de la orice şmecher“, a spus Gheorghe Damian (50 de ani).
De aceeaşi părere este şi Mihai Laschi (70 de ani), aflat la cumpărături prin piaţă. „Unde sunt producătorii? Ăştia care vând aici cumpără produsele de la ţărani, la un preţ de nimic, şi apoi reglează ei preţurile din piaţă“, a spus Laschi indignat.

Cu 1,5 lei vinde roşiile şi un băiat din Galaţi, care este nemulţumit că piaţa din Bacău este plină de bişniţari. „Noi avem roşii din Matca, Galaţi. De acolo sunt şi eu. Sunt roşii bune şi le dăm doar cu 1,5 lei. În piaţa asta din Bacău maxim 50% sunt producători adevăraţi“, a spus Daniel Iacob (16 ani).
La Administraţia Pieţelor din Bacău, şefii sunt plecaţi în vacanţă, iar angajaţii sunt zgârciţi în declaraţii. „Directorul Vasilică Busuioc e în concediu, vine după 10 august“, a spus o doamnă de la secretariat.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite