Bacău: Decepţiile, motiv de sinucidere la elevi (CAMPANIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Decepţiile, motiv de sinucidere la elevi (CAMPANIE)
Bacău: Decepţiile, motiv de sinucidere la elevi (CAMPANIE)

Adolescenţii încearcă ştreangul sau îşi taie venele

Psihologii susţin că minorii sunt influenţaţi negativ de evenimentele violente prezentate zi de zi la televizor, dar şi de substanţele halucinogene care se cumpără la liber.

Stresul, decepţiile sentimentale, singurătatea, lipsurile materiale, dar şi dorinţa de a ieşi din anonimat sunt motivele pentru care unii elevi încearcă să-şi curme zilele. De regulă, minorii combină medicamentele cu alcool, dar sunt cazuri când  îşi taie venele sau recurg la ştreang.

„Anul acesta, 63 de minori au ajuns la noi, după ce au înghiţit pastile, şi-au tăiat venele sau au vrut să se spânzure. Zece dintre minorii spitalizaţi au vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, iar 53 au vârste cuprinse între 14 şi 18 ani“, ne-a spus doctorul Aurelia Ţaga, directorul Spitalului Judeţean de Pediatrie Bacău.

Suicidul e „la modă“  
Dacă aceşti copii au fost salvaţi, nu acelaşi lucru se poate spune despre alţi doi minori, o fetiţă de 12 ani, din comuna Stănişeşti şi un băiat de 16 ani, din Glăvăneşti.  „Cei doi s-au spânzurat. Fata ar fi pierdut un telefon mobil şi s-a temut să nu fie pedepsită. În cazul băiatului, nimeni nu ştie care a fost motivul“, ne-a declarat doctorul  Marcel Bădără, şeful Seviciului de Medicină Legală Bacău. Specialiştii încearcă zadarnic să explice comportamentul copiilor şi tendinţele lor de suicid. „Se pare că, în ultima perioadă, e o modă printre tineri să-şi pună capăt zilelor. La adolescenţi au fost probleme întotdeauna. Depresiile sentimentale, dar şi evenimentele dramatice prezentate zi de zi în mass-media nu duc la nimic bun. Pe de altă parte, au apărut şi tot felul de substanţe halucinogene, prezentate sub forma unor ceaiuri. Niciodată nu poţi şti cum reacţionează organismul în urma consumului unor astfel de prafuri“, este de părere psihologul Iustin Turcu.

Un rol important în echilibrul psihic al copiilor îl are, fără îndoială, familia. Astfel de incidente pot fi prevenite dacă minorul are parte afecţiune, atenţie şi sprijin. „Părinţii trebuie să mai lase probleme zilnice şi să acorde atenţia cuvenită copilului. Pe lângă un cămin, haine şi mâncare, acesta mai are nevoie şi de dragoste. În caz contrar, se interiorizează, îşi formează o lume a lui, din care iese cu greu“, consideră comisarul Valerica Manole, şeful Serviciului Prevenire în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite