Bacău: Cutia poştală vă poate da de gol în faţa spărgătorilor de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infractorii urmăresc dacă proprietarii apartamentelor îşi ridică frecvent corespondenţa

De la începutul anului s-au înregistrat aproximativ 200 de furturi din locuinţe, săvârşite de persoane
de până-n 35 de ani.

Numărul furturilor din locuinţe creşte alarmant în oraşul Bacău. De la începutul anului s-au înregistrat peste 200 de infracţiuni de acest tip, săvârşite de persoane a căror vârstă nu depăşeşte 35 de ani. „Hoţii din locuinţe nu au concediu sau zile libere şi nici mustrări de conştiinţă atunci când se iveşte un moment prielnic pentru a sustrage bunuri uşor vandabile“, ne-a explicat Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Bacău.


Potrivit poliţiştilor, infractorii au pătruns în apartamente prin efracţie, după ce au studiat cu atenţie zona. „Mulţi dintre infractori se uită la cutia poştală, dacă a fost golită în ultimele zile. Aşa-şi dau seama că proprietarii sunt în concediu. Sunt atenţi dacă este lumină în casă şi dacă se aude zgomot în interiorul apartamentului“, a adăugat Narcisa Butnaru.

Hoţii riscă cel puţin trei ani de închisoare


În cele mai multe cazuri, infractorii au intrat în locuinţe prin geamurile de la balcon lăsate deschise sau prin uşile descuiate. „Hoţii nu se feresc să escaladeze blocul. Chiar zilele trecute au fost arestaţi doi tineri, de 19, respectiv 20 de ani, care în luna septembrie şi octombrie au spart şapte locuinţe de unde au sustras mai multe bunuri. Instanţa a emis pentru ei mandate de arestare preventivă de 30 de zile, însă riscă de la 3 la 15 ani închisoare“, a continuat purtătorul de cuvânt al IJP Bacău.


Banii trebuie ţinuţi la bancă


Numărul mare de furturi din locuinţe îi sperie, în special, pe băcăuanii care locuiesc la parter sau la primul etaj al imobilelor din cartierele mărginaşe. „Nici nu ştii la ce să te aştepţi. Mi-am pus gratii la geamuri şi ţin mereu uşa încuiată. Am auzit că mulţi au fost furaţi noaptea pentru că nu au încuiat uşa de la intrare“, a declarat Maria Berghiu, o băcăuancă care locuieşte la parterul unui bloc din cartierul Ura.


Specialiştii îi sfătuiesc pe băcăuani să-şi ţină banii în bancă pentru că oricât de ingenioasă ar fi o ascunzătoare, imaginaţia hoţilor nu are margini. „Au fost cazuri când s-au găsit bani în cuptoarele de la aragaz, cuvele maşinilor de spălat, cutii de pantofi şi cafetiere. Locurile acestea nu sunt sigure“, a încheiat Narcisa Butnaru.

Greşeli frecvente


Băcăuanii care au fost prădaţi de hoţi aveau obiceiul de a lăsa cheia de la uşă sub preş. La curte, oamenii nu şi-au strâns scările sau alte unelte pe care infractorii le-au putut folosi cu uşurinţă pentru a escalada sau a distruge sistemele de închidere. De asemenea, cei care au fost deposedaţi de bunuri au angajat ca zilieri sau îngrijitori persoane necunoscute, fără să le verifice înainte identitatea la poliţie.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite