Cultura de fasole a scăzut de zece ori, în județul Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorii nu mai cultiva fasole
Agricultorii nu mai cultiva fasole

Agricultorii băcăuani nu mai cultivă fasole. Potrivit oficialilor de la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) suprafețele cultivate au scăzut drastic în ultimii ani.

„Dacă acum cinci ani aveam peste 300 de hectare însămânțate cu fasole acum avem doar 19 hectare. La acestea se mai adaugă și suprafețele mici cultivate individual de oameni în curțile proprii, iar o parte din producția lor mai ajunge și pe tarabele din piață", a spus Ioan Chiriac, directorul executiv al DADR Bacău. Specialiștii au și o explicație pentru refuzul fermierilor de a mai investi în această cultură.

„Oamenii nu mai vor să cultive fasole în ogor pentru că este costisitor. Producția este mică, se plătește prost și atunci preferă să pună porumb sau grâu. Nici nu muncesc așa de mult și obțin și un profit frumușel", a mai spus Chiriac.

Pentru a acoperi cererea, comercianții cumpără fasole din zona de sud a țării unde încă se mai cultivă pe suprafețe importante. „Eu merg în fiecare toamnă și cumpăr o cantitate mai mare de la un producător din Galați și apoi o scot la vânzare la pungi de un kilogram", a spus Cornel Stoica, un comerciant. Un kilogram de fasole boabe uscată se cumpără de la producător cu cel mult 2 lei pe kilogram și se vinde la piață și de trei ori mai scump.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite